ÎNGHEȚAREA SALARIILOR BUGETARILOR, OBLIGATORIE PRIN LEGE ÎN 2025: GUVERNUL, PREA ÎNDATORAT PENTRU A PERMITE NOI CREȘTERI

O prevedere din Legea responsabilității fiscal-bugetare obligă Guvernul să adopte un program de măsuri de reducere a îndatorării, inclusiv înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public, în cazul în care datoria publică depășește 50% din PIB. Conform unui document oficial al Ministerului Finanțelor, această măsură trebuie implementată cel târziu în primul semestru din 2025.

Deși în trecut îndatorarea lunară a depășit în mai multe rânduri pragul de 50% din PIB, Guvernul a reușit să evite declanșarea prevederilor legale, profitând de condițiile complicate de raportare a îndatorării către Eurostat. Prin publicarea unui PIB actualizat de către INS în intervalele de raportare, statul și-a revizuit îndatorarea ușor sub 50%, evitând astfel raportarea către Eurostat a unui procent peste acest prag.

Un aspect îngrijorător în contextul actual este ritmul accelerat de creștere a sumelor cheltuite de stat pe salariile bugetarilor. În primele șapte luni ale acestui an, aceste cheltuieli au ajuns la 92,4 miliarde de lei, față de 63 de miliarde de lei în perioada similară din 2020. Această creștere de aproape 50% în doar patru ani ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea finanțelor publice.

Recenta rectificare bugetară a urcat deficitul la 122,8 miliarde lei (6,94% din PIB), în condițiile în care necesarul de finanțare fusese deja majorat la 217 miliarde lei. Cu un deficit mai mare cu aproape două puncte procentuale și o creștere economică revizuită în scădere de la 3,4% la 2,8%, este probabil ca îndatorarea la final de an să depășească prognoza de 49,4% din PIB.

Cu toate acestea, Guvernul are la îndemână o posibilă „portiță” pentru a evita înghețarea salariilor bugetarilor: adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să ceară derogare de la prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri