ZELENSKI, ÎN FAȚA CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU: „RUSIA TREBUIE FORȚATĂ SĂ ALEAGĂ PACEA”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ferm în fața Consiliului de Securitate al ONU, cerând comunității internaționale să ia măsuri decisive pentru a opri agresiunea Rusiei și a forța Moscova să aleagă calea păcii. Zelenski a subliniat că președintele rus Vladimir Putin a încălcat numeroase norme și reguli internaționale și că nu se va opri de unul singur dacă nu este constrâns.

Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care liderul ucrainean se află în Statele Unite de trei zile, participând la reuniuni și acordând interviuri pentru a obține sprijin în favoarea planului său pentru victorie. Deși detaliile planului nu au fost dezvăluite, se speculează că acesta ar putea include permisiunea din partea Washingtonului ca Ucraina să atace cu rachete occidentale adânc în interiorul teritoriului rus.

Reacția Kremlinului la apelul lui Zelenski a fost promptă și tranșantă. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat încercarea de a forța Rusia să facă pace drept „o greșeală fatală” care va avea „consecințe inevitabile” pentru regimul de la Kiev.

În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, mai mulți lideri occidentali au condamnat cu fermitate acțiunile Rusiei. Miniștrii de externe ai statelor baltice și cel al Marii Britanii au lansat rechizitorii tăioase la adresa Moscovei. Ministrul britanic de externe, David Lammy, a comparat Rusia cu un „imperiu mafiot” și a acuzat-o de imperialism.

Pe de altă parte, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins criticile și a acuzat Ucraina că folosește tribuna ONU ca pe „o scenă de concert” pentru Zelenski.

Președintele american Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina în discursul său de la ONU, pledând pentru continuarea ajutorului acordat Kievului pentru a câștiga războiul și a-și păstra libertatea. În schimb, candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a criticat strategia lui Zelenski și a sugerat că, dacă va câștiga alegerile, va aborda diferit situația, încercând să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor.

În același timp, președintele Braziliei a dezvăluit că țara sa lucrează împreună cu China la un plan menit să aducă cele două părți beligerante la masa negocierilor, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri