ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: MAIA SANDU NU S-A PREZENTAT LA DEZBATEREA ELECTORALĂ, IAR ALEXANDR STOIANOGLO A PĂRĂSIT RAPID STUDIOUL TV

Cel mai recent sondaj de opinie o plasează confortabil pe Maia Sandu în fruntea opțiunilor electorale.

O dezbatere electorală televizată organizată înaintea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost întreruptă, marți, întrucât președinta pro-europeană Maia Sandu nu s-a prezentat, iar unul dintre cei doi principali rivali ai săi a părăsit studioul.

Potrivit Reuters, în studioul tv au fost prezenți fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de opoziția prorusă a socialiștilor, și Renato Usatîi, primarul ales de două ori al orașului Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova.

Cel dintâi, demis de Maia Sandu în 2021, a plecat repede de la dezbatere, spunând că nu are întrebări pentru contracandidatul său.

„Am amânat toate întâlnirile mele pentru a veni aici și pentru a arăta respect față de cetățenii noștri”, a spus Alexandr Stoianoglo. „Eram pregătit să răspund tuturor acuzațiilor pe care acest guvern și doamna Sandu le-au adus împotriva mea”, a adăugat el.

Usatîi i-a spus prezentatorului că va rămâne pentru a „vorbi cu oamenii”.

Maia Sandu a refuzat să confirme în avans dacă va participa la dezbatere, transmițând că nu dorește să participe alături de candidați „nevalizi”, referindu-se la politicieni susținuți de interese economice sau grupuri criminale.

Alexandr Stoianoglo a fost demis de președintă pe motiv că nu a fost eficient în eradicarea corupției endemice.

Șeful poliției moldovenești a declarat, săptămâna trecută, că grupuri criminale cu sprijin rusesc sunt hotărâte să perturbe campania, inclusiv prin comploturi pentru a ocupa clădiri guvernamentale.

Potrivit acestuia, peste 130.000 de moldoveni au fost mituiți de o rețea gestionată de Rusia pentru a vota împotriva referendumului UE și pentru candidați prietenoși cu Rusia.

Maia Sandu, favorită în sondaje

Publicat săptămâna aceasta, cel mai recent sondaj de opinie o plasează confortabil pe Maia Sandu în fruntea opțiunilor electorale, cu 36% din susținere, comparativ cu cele 10% pentru Stoianoglo și cele 7,5% pentru Usatîi, care spune că susține menținerea unor relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Rusia.

Alegătorii vor participa, de asemenea, la un referendum privind modificarea constituției pentru a deschide calea aderării la UE pentru Republica Moldova, o fostă republică sovietică și una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Socialiștii spun că nu se opun aderării la blocul comunitar, dar denunță plebiscitul ca fiind un truc pentru a o ajuta pe Maia Sandu să câștige realegerea.

Sondajul a arătat că 63% dintre alegătorii deciși susțin aderarea la UE, notează Radio Chișinău.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri