STUDIU: DEPĂȘIREA PRAGULUI DE 1,5°C ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ RISCĂ CONSECINȚE CATASTROFALE ȘI IREVERSIBILE PENTRU PLANETĂ

Un studiu realizat de o echipă de 30 de cercetători avertizează că orice depășire a pragului de 1,5 grade Celsius, considerat limita cea mai sigură pentru încălzirea globală, ar putea avea consecințe catastrofale și ireversibile pentru planeta noastră. Chiar și o depășire temporară a acestei limite, urmată de o scădere a temperaturilor, ar putea declanșa efecte devastatoare pe termen lung.

Printre consecințele menționate se numără creșterea nivelului mărilor cu până la 40 de centimetri, dezghețarea permafrostului și a turbăriilor, eliberând cantități uriașe de gaze cu efect de seră, precum și atingerea unor „puncte de basculare” care ar provoca schimbări majore și ireparabile în sistemul climatic al Pământului.

Studiul, care a durat trei ani, avertizează în legătură cu „încrederea excesivă” în scenariile de depășire temporară a pragului, subliniind că pericolele asociate nu sunt pe deplin înțelese sau apreciate. În prezent, promisiunile globale privind acțiunile climatice ar duce la o încălzire de aproape 3°C până în 2100, iar pentru a limita încălzirea la 1,5°C, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse aproape la jumătate până în 2030 și să ajungă la zero net până în 2050.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri