DESCOPERIRI ȘOCANTE LA UN SPITALUL DE PSIHIATRIE DIN BIHOR: PACIENȚII, TORTURAȚI CU ELECTROȘOCURI ȘI ȚINUȚI ÎN CONDIȚII INUMANE

Spitalul de Psihiatrie Ștei din județul Bihor, care găzduiește peste 300 de pacienți, se confruntă cu acuzații grave conform unui raport întocmit de Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Potrivit raportului, pacienții au fost supuși la tratamente inumane, incluzând bătăi, agresiuni fizice și verbale, amenințări și electrocutări cu un aparat de electroșocuri găsit în unul dintre saloane. Autorii raportului au identificat pacienți cu semne pe corp de la aparatul de electroșocuri și au informat autoritățile legale, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș deschizând un dosar penal pentru infracțiuni de loviri sau alte violențe.

Managerul spitalului, Horia Miara, a susținut că aparatul de electroșocuri a fost adus de un angajat pentru a fi folosit ca lanternă, admițând totuși că cinci pacienți au fost găsiți cu echimoze și vânătăi.

Pe lângă acuzațiile de tortură, reprezentanții Consiliului de Monitorizare au semnalat și condiții mizere în saloane, cu pacienți ținuți în paturi fără saltele sau lenjerie, deși astfel de obiecte există în magazia spitalului. De asemenea, au fost găsite alimente expirate, fapt pentru care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat spitalul cu 25.000 de lei, conform Realitatea PLUS.

Când reporterii Observator au vizitat spitalul, angajații au fost surprinși dând foc saltelelor vechi în curtea unității, aparent pentru a-și ascunde urmele. Managerul Miara a negat însă acuzațiile privind condițiile improprii, invitând la o vizită în spital pentru a se constata adevărul.

Pe lângă ancheta penală, în spital a demarat o anchetă internă, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat trimiterea unui control în unitatea medicală. Cu toate acestea, DSP Bihor efectuase deja un control cu trei zile înainte de vizita Consiliului de Monitorizare, fără a identifica nereguli.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri