ALERTĂ ÎN EUROPA: O NOUĂ VARIANTĂ A VIRUSULUI LIMBII ALBASTRE SE RĂSPÂNDEȘTE RAPID. NU EXISTĂ VACCIN

O nouă variantă a virusului limbii albastre, cunoscută sub numele de BTV-12, a fost detectată în Țările de Jos în această săptămână, provocând îngrijorare în rândul autorităților și crescătorilor de animale. Infecțiile au fost descoperite la o oaie și la o vacă împreună cu vițelul acesteia, în două ferme diferite din centrul Țărilor de Jos.

Laboratorul european de referință pentru febra catarală ovină din Madrid a confirmat prezența variantei BTV-12, pentru care nu există în prezent un vaccin disponibil. Autoritățile olandeze au demarat cercetări suplimentare pe opt rumegătoare din apropierea fermelor afectate, una dintre acestea, o vacă, testând pozitiv pentru BTV-12.

Ministerul Agriculturii, Pescuitului, Securității Alimentare și Naturii din Țările de Jos (LVVN) și Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Alimentelor și Produselor de Consum (NVWA) au fost informate despre noua variantă. Ministrul LVVN, Femke Wiersma, a dispus retestarea tuturor probelor pozitive pentru febra catarală ovină începând cu 1 septembrie, pentru a verifica prezența BTV-12.

Deși BTV-12 nu este înrudită genetic cu varianta BTV-3, originea acesteia rămâne necunoscută. Virusologul Melle Holwerda a subliniat importanța raportării continue a cazurilor suspecte către NVWA.

Simptomele la animale includ febră mare, ulcere bucale, umflarea feței și limbii, precum și o culoare albastră a limbii (cianoză) din cauza lipsei de oxigen. Animalele infectate pot avea, de asemenea, dificultăți de respirație și o producție scăzută de lapte, deși laptele rămâne sigur pentru consumul uman.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri