MAIA SANDU LANSEAZĂ UN APEL FERM PENTRU MOBILIZARE ÎN TURUL DOI: „FIECARE VOT CONTEAZĂ!”

În urma primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președinta în exercițiu Maia Sandu a făcut un apel puternic către electorat pentru mobilizare în vederea turului doi. Rezultatele preliminare aproape finale o plasează pe Sandu în fruntea cursei cu 42,30% din voturi, urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de socialiștii pro-ruși, cu 26,05%, și Renato Usatîi cu 13,08%.

Sandu a subliniat importanța fiecărui vot în această competiție electorală, descriind-o drept o „bătălie nedreaptă” împotriva unor forțe care au încercat să submineze procesul democratic. Ea a acuzat existența unor rețele criminale, sprijinite de forțe ostile Moldovei, care ar fi încercat să influențeze aproximativ 300.000 de voturi printr-o fraudă de amploare fără precedent. Președinta a criticat sistemul judiciar pentru că nu a făcut suficient pentru a preveni aceste încercări de fraudă, promițând că vor fi făcute corecții acolo unde s-au identificat greșeli.

Un aspect crucial al acestor alegeri a fost referendumul constituțional pro-european, care inițial părea că va eșua, dar a reușit să treacă la limită datorită voturilor din diaspora. Sandu a salutat acest rezultat, subliniind rolul decisiv al fiecărui vot, fie din țară, fie de peste hotare. Diaspora moldovenească a stabilit un record de participare, cu peste 240.000 de alegători ieșind la vot.

Pentru turul doi, Sandu face apel la o mobilizare și mai puternică. Ea le-a cerut susținătorilor săi să-și contacteze prietenii și rudele pentru a-i convinge să voteze, explicându-le ce este în joc. De asemenea, președinta a făcut un apel către electoratul celorlalți candidați pro-europeni, inclusiv al lui Renato Usatîi, să o susțină în această nouă etapă a competiției electorale.

Sandu a transmis un mesaj de unitate, descriind moldovenii, fie din țară, fie din străinătate, ca fiind o singură familie. Ea a subliniat importanța acestor alegeri pentru viitorul țării, afirmând că alegătorii „nu au lăsat țara celor care vor să o vândă” și „și-au salvat democrația”.

În ceea ce privește acuzațiile de fraudă masivă, Sandu a evitat să ofere detalii specifice, menționând că răspunsurile vor veni de la autoritățile competente. Ea pare să fi invitat contracandidatul său din turul doi la o „dezbatere serioasă” despre direcția în care ar trebui să se îndrepte țara.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri