DIICOT: Percheziții domiciliare la persoane suspectate de atacuri informatice asupra unor instituții publice. Au fost vizate Ministerele Dezvoltării și Educației

Procurori DIICOT și polițiști de la Combaterea Criminalității Organizate au făcut 6 percheziții domiciliare și pun în executare un număr de 8 mandate de aducere, la persoane bănuite că au constituit un grup infracțional organizat care ar fi atacat informatic mai multe instituții publice din întreaga țară.

Din cercetări, procurorii au descoperit că în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, suspecții au lansat mai multe atacuri informatice tip ”defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de ”hacktivism” (activitatea desfășurată de suspecți a dobândit notorietate în mediul online sub numele ”Operation Romania”).

Conform surselor TVR Info, au fost vizate de atacurile informatice instituții precum Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, ISU Buzău și CJ Covasna.

”Hacktivismul” este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice, iar una dintre caracteristicile distincte este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice, notează procurorii DIICOT, într-un comunicat de presă.

Accesul poate fi obținut prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi sau alte metode de infectare. Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective, hacktivistii colaborând adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor.

La percheziții au participat polițiști din cadrul SCCO Buzău, BCCO Bacău, SCCO Vaslui și SCCO Bistrița-Năsăud, dar și a jandarmi ai Brigăzii speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Sursa: Știrile TVR

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri