NATO cere urgent Federației Ruse să-şi retragă toate trupele militare din Republica Moldova, staţionate în Transnistria fără acordul autorităților de la Chișinău. Decizia a fost luată de aliați la summitul NATO de la Vilnius.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cerut Federaţiei Ruse – în comunicatul summitului aliaţilor de la Vilnius difuzat marţi – să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, staţionate fără consimţământul Chişinăului în regiunea transnistreană.
„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul R.Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul său viitor şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe şi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a R.Moldova. NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică, în contextul unui mediu de securitate care se deteriorează”, se arată în comunicatul transmis de liderii NATO, la summitul de la Vilnius, Lituania.
PUTIN încearcă destabilizarea R. Moldova prin regiunea separatistă Transnistria
Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, de pe malul stâng al Nistrului, a devenit republică autonomă autoproclamată autonomă pe 2 septembrie 1990. Are propria constituție, parlament și este locuită de o populație predominant rusofonă. Regiunea este susținută de Rusia din punct de vedere politic, economic și militar. În urma ciocnirilor cu forțele paramilitare separatiste de la începutul anilor 90, Transnistria a fost declarată în iulie 1992, după destrămarea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), zonă de securitate demilitarizată. Rusia are însă și în prezent pe teritoriul Transnistriei mii de soldați și depozite militare cu zeci de mii de tone de muniție.
După ce Putin a declanșat invadarea militară a Ucrainei, forțele separatiste au cerut din nou independența și unirea cu Rusia, la doar o săptămână de la începerea războiului. Solicitarea din 4 martie 2022 a venit și după cea a Chișinăului de a adera la Uniunea Europeană.
Încercările de destabilizare a R. Moldova de către Moscova nu au întârziat, prin provocări lansate la protestele organizate de opoziția pro-rusă sau a atacurilor armate ce au avut loc în ultimul an. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a stârni tulburările într-o perioadă de instabilitate politică.
Potrivit analiștilor militari internaționali, Putin nu a renunțat deloc la controlul asupra R. Moldova, mai ales după ce a invadat Ucraina, amintește CNN. Mai mult, liderul de la Kremlin ar încerca chiar o manevră similară de anexare în stil Crimeea (2014) a Transnistriei. Putin îl acuză pe Zelenski că plănuiește să atace zona transnistreană, folosind acest argument propagandistic pentru „apărarea” Transnistriei, majoritar locuită de rusofoni.
Maia Sandu a transmis în mai multe declarații oficiale că Republica Moldova nu va renunța la Transnistria în cursa sa spre Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu declara: „Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom creşte standardele de viaţă ale cetăţenilor, cu cât mai multă siguranţă va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea ţării”, la summitul Comunităţii Politice Europene de la Chişinău, pe 1 iunie 2023.
NATO anunță sprijinul acordat R. Moldova pentru creșterea securității
„Aliaţii salută eforturile R.Moldova de a promova reformele democratice şi se angajează să sprijine R.Moldova pe măsură ce aceasta face progrese pe calea integrării europene.
„NATO va continua să ofere asistenţă practică prin pachetul îmbunătăţit de consolidare a capacităţilor de apărare, pe măsură ce R.Moldova acţionează pentru a-şi consolida capacităţile de securitate şi apărare şi pentru a-şi moderniza forţele armate”, se mai arată în comunicatul NATO.
La summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, participă, pentru prima oară, şi vicepremierul moldovean Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. În cadrul reuniunii de marţi, oficialul moldovean a prezentat evoluţiile ce ţin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi măsurile pe care le ia Chişinăul pentru a contracara provocările complexe la adresa securităţii Republicii Moldova, potrivit Moldpres, relatează agerpres.ro.