Cine este Natalia Intotero – Noua propunere pentru ministerul Familiei

Natalia Intotero este noua propunere din partea PSD pentru ministerul Familiei, după ce Gabriela Firea și-a dat demisia din cauza scandalului azilelor.

Natalia Intotero este o politiciană română, membră a Partidului Social Democrat (PSD) şi deputată în Parlamentul României. Ea este cunoscută pentru activitatea sa în domeniul diasporei, fiind ministru delegat pentru românii de pretutindeni în două guverne PSD şi preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor.

Cariera politică a Nataliei Intotero

Natalia Intotero s-a născut la 6 iunie 1976 în oraşul Hunedoara, judeţul Hunedoara. Ea a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a obţinut un masterat în Managementul Afacerilor Publice şi Europene la aceeaşi universitate.

Ea a intrat în politică în anul 2004, când a devenit consilier local PSD în municipiul Hunedoara. În 2008, ea a fost aleasă deputat de Hunedoara pe listele PSD, fiind realeasă în 2012, 2016 şi 2020.

În Parlament, ea a făcut parte din mai multe comisii permanente, cum ar fi Comisia pentru politică externă, Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă sau Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, pe care o conduce din 2017.

Natalia Intotero a fost şi ministru delegat pentru românii de pretutindeni în două guverne PSD: între ianuarie 2018 şi august 2019, în guvernul condus de Viorica Dăncilă, şi între decembrie 2020 şi aprilie 2021, în guvernul condus de Florin Cîţu.

Activitatea pentru diaspora

Natalia Intotero este considerată una dintre cele mai active şi dedicate politiciene în ceea ce priveşte problemele diasporei româneşti. Ea a iniţiat şi susţinut mai multe proiecte legislative şi programe guvernamentale care vizează sprijinirea românilor care trăiesc şi muncesc în străinătate.

Printre acestea se numără:

– Legea privind votul prin corespondenţă şi votul electronic la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, adoptată în 2015.
– Legea privind acordarea unor facilităţi pentru elevii şi studenţii români care studiază în străinătate şi care doresc să se întoarcă în România, adoptată în 2018.
– Legea privind acordarea unor facilităţi pentru medicii români care lucrează în străinătate şi care doresc să se întoarcă în România, adoptată în 2019.
– Programul „Diaspora Start-Up”, care oferă finanţare nerambursabilă pentru antreprenorii români din diaspora care vor să îşi deschidă o afacere în România.
– Programul „Diaspora Acasă”, care oferă consiliere profesională şi sprijin financiar pentru românii din diaspora care vor să se angajeze sau să îşi continue studiile în România.
– Programul „Diaspora Educaţie”, care oferă burse de studiu şi tabere educaţionale pentru copiii românilor din diaspora.
– Programul „Diaspora Cultural”, care oferă finanţare pentru proiecte culturale realizate de asociaţiile româneşti din diaspora.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri