Sărbătoare mare în 19 iulie în calendarul ortodox – O mare sfântă e pomenită, ocrotitoarea orfanilor

Sărbătoare mare în data de 19 iulie, în România. Este pomenită sfânta care e considerată ocrotitoarea orfanilor.

Sărbătoare 19 iulie: Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și ocrotitoarea orfanilor.

Miercuri, 19 iulie 2023, creștinii ortodocși îi cinstesc pe mai mulți sfinți, printre care și pe Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a lui Grigorie al Nisei. Ea este considerată ocrotitoarea orfanilor și a celor săraci, fiind un exemplu de viață duhovnicească și de milostenie.

Cine a fost Sfânta Macrina?

Sfânta Macrina s-a născut în anul 327, în Cezareea Capadociei, într-o familie de nobili și de creștini devotați. Ea a fost cea mai mare dintre cei zece copii ai lui Vasile cel Bătrân și ai Emeliei. Printre frații ei se numără Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Petru al Sevastiei și Sfântul Grigorie al Nisei.

De la o vârstă fragedă, ea a fost educată în spiritul credinței și al virtuții de către bunica ei, Sfânta Macrina cea Bătrână, care fusese martirizată în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Ea a învățat să citească și să scrie, dar și să cunoască Scriptura și scrierile Sfinților Părinți.

La vârsta de 12 ani, ea a fost logodită cu un tânăr creștin dintr-o familie bogată, dar acesta a murit înainte de nuntă. Atunci, ea a decis să rămână fecioară și să se dedice slujirii lui Dumnezeu. Ea a refuzat toate celelalte propuneri de căsătorie și a ajutat-o pe mama sa la treburile casei și la creșterea fraților ei.

Ea a avut o influență mare asupra fraților ei, îndeosebi asupra lui Vasile cel Mare, pe care l-a îndemnat să renunțe la viața lumii și să se retragă în pustnicie. Împreună cu el, ea a fondat două mănăstiri în Pont, una pentru bărbați și una pentru femei. Ea a fost stareța mănăstirii de maici, unde a dus o viață de asceză și de rugăciune.

În anul 379, după moartea tatălui ei, ea s-a mutat împreună cu mama sa la mănăstirea din Pont. Acolo le-a îngrijit pe celelalte surori ale ei care au rămas văduve sau au fost alungate din casele lor de către goți. Ea le-a împărțit toată averea lor săracilor și le-a îndrumat pe toate spre calea mântuirii.

În anul 380, ea s-a îmbolnăvit grav și a fost vizitată de fratele ei Grigorie al Nisei. El i-a ascultat cuvintele pline de înțelepciune și i-a luat binecuvântarea. Ea i-a cerut să o îngroape lângă mama sa, în biserica „Celor 40 de Mucenici”. Ea a trecut la Domnul în ziua de 19 iulie 380.

Ce minuni a făcut Sfânta Macrina?

Sfânta Macrina a fost vestită pentru darul vindecării și al facerii de minuni. Ea a vindecat pe mulți bolnavi și îndrăciți, atât în timpul vieții, cât și după moarte. Ea a fost chemată în ajutor de către cei care sufereau de boli grave, de cei care aveau nevoie de alinare și de cei care erau orfani sau săraci.

Printre minunile ei se numără:

– Vindecarea unui tânăr care era posedat de un duh rău și care își mușca limba și își sfâșia carnea. Sfânta Macrina l-a binecuvântat cu semnul crucii și l-a eliberat de chinurile lui.
– Vindecarea unei femei care avea o rană deschisă la picior și care nu se mai putea mișca. Sfânta Macrina i-a pus pe rană o bucată din veșmântul ei și i-a dat apă sfințită să bea. Femeia s-a vindecat imediat și a început să meargă.
– Vindecarea unui orb care a venit la mormântul ei și i-a cerut ajutorul. Sfânta Macrina i-a apărut în vis și i-a spus să se spele pe ochi cu apa din fântâna mănăstirii. Orbul a făcut așa și a primit vederea.

Cum o cinstim pe Sfânta Macrina?

Sfânta Macrina este prăznuită în fiecare an la data de 19 iulie, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică. Ea este considerată una dintre cele mai mari sfinte din istoria creștinismului, fiind numită „învățătoarea pustnicilor” și „mama celor săraci”.

Pentru a o cinsti pe Sfânta Macrina, putem:

– Să participăm la slujba ei din biserica noastră sau să o urmărim online, dacă nu putem merge fizic.
– Să citim viața ei și învățăturile ei, care ne pot inspira să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să ne curățim inima de patimi.
– Să ne rugăm ei pentru sănătatea noastră și a celor dragi, pentru izbăvirea de necazuri și pentru dobândirea harului dumnezeiesc.
– Să facem milostenie celor nevoiași, după exemplul ei, care a împărțit tot ce avea săracilor și orfanilor.
– Să ne străduim să trăim o viață curată și sfântă, renunțând la plăcerile lumii și urmând poruncile lui Dumnezeu.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri