Preşedintele Iohannis, mesaj cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti: România este hotărâtă să contribuie cu toate mijloacele la îmbunătăţirea perspectivelor europene ale R. Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care are loc la Chişinău.

„Salut cu mare bucurie cea de-a opta ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, eveniment de excepţie care oferă o elocventă exprimare a rolului şi a misiunii artelor şi artiştilor în îmbogăţirea culturii noastre”, spune şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

El aminteşte că, împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat şi anul acesta Înaltul Patronaj acestui eveniment pentru „a sublinia, sub cupola artelor spectacolului, solidaritatea dintre România şi Republica Moldova şi angajamentul ferm pentru împlinirea destinului nostru european comun”.

„De configurarea acestui destin sunt legate cultura în ansamblu şi teatrul în special. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, teatrul a reprezentat pentru români un simbol al identităţii naţionale şi un promotor al acesteia. În secolul XX, chiar şi în perioada dificilă a comunismului, teatrul a rămas o platformă a căutării modernităţii şi o agoră a libertăţii. La Chişinău, înfiinţarea după Marea Unire a Teatrului, numit mai apoi Mihai Eminescu şi primind, după proclamarea independenţei de stat, titulatura de Naţional reprezintă cu mult mai mult decât naşterea şi existenţa unei case de spectacole. Instituţia organizatoare a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, locul, ca şi spiritul care îl animă sunt expresia însăşi a triumfului limbii, al culturii şi al valorilor care ne apropie şi ne definesc. Gongul, replicile actorilor şi aplauzele care vor răsuna aici timp de zece zile ne vor uni sub lumina Luceafărului culturii româneşti. Cu toate acestea, nu vom putea să nu auzim zgomotul armelor ori să nu simţim ameninţările la adresa vieţii, a libertăţii, a democraţiei şi a securităţii noastre generate de războiul brutal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

El subliniază, în context, că România va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar şi este hotărâtă să contribuie la îmbunătăţirea perspectivelor europene ale Republicii Moldova.

„Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti reprezintă şi expresia solidarităţii noastre cu Ucraina, pe care ţara noastră a sprijinit-o în faţa agresiunii şi va continua să o susţină cât va fi necesar. Prezenţa la Chişinău a teatrelor din toate provinciile româneşti transmite, totodată, şi un puternic mesaj cultural de fraternitate pentru Republica Moldova. România este hotărâtă să contribuie cu toate mijloacele la îmbunătăţirea perspectivelor europene, la stabilitatea, la consolidarea democraţiei şi a statului de drept din Republica Moldova”, spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis îi felicită pe organizatorii şi artiştii reuniţi la Chişinău.

„Fie ca în aceste zile, de pe scena Teatrului să se reverse în sufletele generosului dumneavoastră public lumina, căldura şi speranţa pe care, în limba în care cuvintele român, naţional şi Eminescu nu pot fi nicicând despărţite, doar cultura le poate insufla”, conchide Iohannis.

Cea de a VIII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău se desfăşoară în perioada 14 – 24 septembrie. 

Sursa: Realitatea Din PNL

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri