Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței – Imagini șocante

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, a secat din nou. Din acest motiv, celebrul nămol, cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, este și el mai puțin, iar cei care îl folosesc pentru tratament sunt îngrijorați. 

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, a secat din nou. Tocmai din acest motiv, celebrul nămol recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice este și el mai puțin, iar cei care-l folosesc pentru tratament sunt îngrijorați. Lacul Techirghiol nu poate fi acum salvat decât de ploi, pentru că zona este considerată sit natural, iar oamenii nu pot interveni. Pontonul din centrul localității stă acum pe bolovani.

Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței din această vară, însă acest lucru nu a efectat nămolul cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice. Malurile lacului au secat pe o porțiune de aproape 100 de metri. Iar în anumite locuri, printre crăpături, au început să crească plante.

“Lacul Techirghiol este un lac sărat. A fost mai sărat la începutul secolului trecut, anii 20-30. Avea o salinitate destul de mare, 90-100 de grame la litru. Spre sfârșitul secolului a început să scadă. Ce am făcut noi? Am făcut un dig prin care am izolat lacul Zarguzon, surse apă de diluare. În urma acestui lucru salinitatea s-a păstrat, nămolul trebuie să fie într-un mediu cât mai sărăt ca să fie și sănătos”, a explicat dr. Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Nămolul se extrage din mijlocul lacului, susțin specialiștii. Oamenii pleacă cu bărci încă de la primele ore ale dimineții pentru a scoate nămolul pe care ulterior îl aduc la sanatoriu. O parte din el este depozitat în buncărul spitalului unde se încălzește, iar cealaltă este împărțit pe plajă în sezonul estival.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri