Lupta împotriva drogurilor pare să fie doar o glumă nereușită, dacă ar fi să ne luăm după realitatea din teren. Sindicatul Europol acuză că, la nivelul Poliției Capitalei există doar un singur aparat drug test la aproape 2.000 de polițiști de ordine publică.
Sindicatul Europol susţine, joi, că lupta împotriva consumului de droguri se realizează la nivelul Poliţiei Capitalei cu unsingur aparat de tip DrugTest la care au acces 2.000 de poliţişti de la Ordine Publică. Brigada Rutieră a Capitalei a transmis că are în dotare opt astfel de aparate, iar cel mai apropiat echipaj se deplasează la cererea colegilor de la Ordine Publică, dacă este disponibil. În caz contrar, testarea se poate face la sediul unităţii, unde există în permanenţă un DrugTest.
”Lupta împotriva consumului de droguri se realizează la nivelul Poliţiei Capitalei cu 1 singur aparat de tip DrugTest la care au acces cei aproximativ 2.000 de poliţiştii de ordine publică, de la secţiile de poliţie din Bucureşti. Dacă cumva opresc în trafic un conducător auto care prezintă simptomatologia consumului de substanţe psihoactive, singura variantă pentru ei este să îl conducă la sediul Brigăzii Rutiere unde au acces la un DrugTest”, au scris, joi, pe Facebook, reprezentanţii Sindicatului Europol.
Aceştia afirmă că şoferul trebuie să îşi lase maşina pe marginea drumului, să însoţească patrula, să se supună testării şi ulterior să fie adus la autoturism, în cazul fericit în care este depistat negativ.
”Toate aceste operaţiuni pot însuma în unele perioade ale zilei chiar şi 1 oră. Şi asta doar pentru că MAI a achiziţionat în 8 ani, aproximativ 110 aparate DrugTest pentru toate unităţile de poliţie din ţară, afirmând cu hotărâre că astfel luptă împotriva consumului de droguri„, au mai transmis sindicaliştii.
Brigada Rutieră a Capitalei a precizat că are în dotare 8 aparate DrugTest model 5000 STK, care sunt utilizate de poliţişti în activităţile de control în trafic.
”În situaţia în care un echipaj de poliţie din cadrul structurilor de ordine publică a oprit un conducător de autovehicul care prezintă elemente sugestive consumului de substanţe psihoactive, testarea personei în cauză se realizează cu operativitate în funcţie de situaţia existentă. Este solicitat cel mai apropiat echipaj de poliţie care are în dotare DrugTest şi care se deplasează la faţa locului (în măsura în care acesta este disponibil în momentul respectiv) sau echipajul de ordine publică se deplasează la sediul Brigăzii Rutiere, unde în permanenţă se află un aparat DrugTest”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.
Sursa citată a precizat că fiecare echipaj de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere are în dotare aparate din categoria celor cu care se realizează testarea pentru alcool, respectiv etilotest sau etilometru şi răspund cu promptitudine la toate solicitările poliţiştilor de ordine publică respectând acelaşi principiu şi anume cel mai apropiat echipaj.
”În final facem precizarea că activitatea de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi infracţiunilor la regimul rutier reprezintă obiectul de activitate principal al poliţiştilor rutieri, activitate care are caracter subsidiar pentru poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică”, a mai transmis Brigada Rutieră a Capitalei.
Sursa: Realitatea de Bucuresti