Războiul Israel-Hamas: Comisia Europeană investighează Meta şi TikTok asupra măsurilor adoptate împotriva conţinuturilor ilegale

Comisia Europeană le-a trimis reţelelor de socializare TikTok şi Meta o cerere oficială de informaţii în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, în cadrul unei anchete similare celei iniţiate deja împotriva reţelei de socializare X (fosta Twitter) cu privire la informaţiile difuzate online despre războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.

Potrivit unor comunicate emise joi de executivul comunitar, Comisia solicită TikTok şi Meta să furnizeze mai multe informaţii cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru a se conforma obligaţiilor legate de evaluarea riscurilor şi de măsurile de atenuare a acestora în ceea ce priveşte răspândirea conţinuturilor ilegale, în special distribuirea conţinuturilor cu caracter terorist şi violent şi a discursurilor de incitare la ură, precum şi presupusa răspândire a informaţiilor false.

În plus, cererea tratează şi respectarea de către TikTok a altor elemente ale Regulamentului privind serviciile digitale, în special în ceea ce priveşte dispoziţiile referitoare la protecţia minorilor în mediul online.

TikTok şi Meta trebuie să furnizeze Comisiei informaţiile solicitate până la 25 octombrie 2023 (în cazul întrebărilor privind răspunsul la crize) şi până la 8 noiembrie 2023 (în ceea ce priveşte protejarea integrităţii alegerilor şi, în cazul TikTok, protejarea minorilor în mediul online).

Pe baza evaluării răspunsurilor primite de la TikTok şi Meta, Comisia va analiza care sunt etapele următoare. Acest lucru ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din Regulamentul privind serviciile digitale.

În temeiul articolului 74 alineatul (2) din Regulamentul privind serviciile digitale, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informaţii incorecte, incomplete sau înşelătoare ca răspuns la o cerere de informaţii. În cazul în care TikTok şi Meta nu răspund, Comisia poate hotărî să solicite informaţiile prin intermediul unei decizii. În acest caz, lipsa unui răspuns în termenul stabilit ar putea duce la impunerea de penalităţi cu titlu cominatoriu.

În urma desemnării lor ca platforme online foarte mari, TikTok, Facebook şi Instagram trebuie să respecte întregul set de dispoziţii introduse de Regulamentul privind serviciile digitale, inclusiv evaluarea şi atenuarea riscurilor legate de diseminarea de conţinut ilegal, de dezinformare şi orice efecte negative asupra exercitării drepturilor fundamentale. 

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri