Controverse uriașe pe pensii. Ministrul de Finanțe, chemat la raport pentru „ordonanța trenuleț” – La ce concluzii s-a ajuns

Scandal uriaș pe măsurile de final de an! Ministrul de Finanțe a stat în biroul premierului mai bine de 2 ore după ce a fost chemat să dea explicații pentru ordonanța trenuleț pe care a scris-o cât șeful executivului era plecat în America. Proiectul vine cu o listă întreagă de măsuri controversate: se amână creșterea contribuției la pilonul II de pensii, se încalcă promisiunile făcute profesorilor și cresc salariile bugetarilor și ale demnitarilor.

Mai bine de două ore au durat aceste discuții. Ne așteptăm să fi fost vorba despre o ședință tensionată și asta deoarece am văzut încă de dimineață discuții acide vizavi de toată această situație. 

Ne amintim, în primul rând, despre reacția ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook, care a spus că nu se va amâna această creștere a contribuției la pilonul 2 de pensie. Apoi am văzut la începutul ședinței de Guvern reacția premierului Marcel Ciolacu, care a transmis un mesaj ironic la adresa ministrului de Finanțe. Mai exact, Ciolacu a spus că acesta „nu s-a plictisit” în lipsa sa, cât a fost plecat în Statele Unite și a avut de dezmințit informații și măsuri dintr-o ordonanță care nu există.

Am văzut și reacția ministrului Economiei, care a spus că toate aceste măsuti apărute în spațiul public nu sunt adevărate și nu au fost aprobate de ministerul de Finanțe.

Așadar vorbim despre o discuție de principiu între Ministerul de Finanțe și premierul Marcel Ciolacu. Ministru de resort a avut de dat explicații în legătură cu această OUG și legat de felul în care ea a apărut în spațiul public. 

Potrivit Realitatea PLUS, concluziile la care s-ar fi ajuns, legate de această creștere a contribuției la sistemul 2 de pensie, este că aceasta se va aplica de anul viitor. Cu altre cuvinte nu se mai amână, așa cum prevedea acel draft pe care l-am văzut pe surse până acum. S-au răzgândit, așadar, cei care au făcut acest draft după această discuție cu premierul Ciolacu. 

În continuare există însă controverse legate de acest proiect. Spre exemplu, vorbim despre majorarea salariilor pentru bugetari și pentru demnitari cu 5% din 2024, care intră în contrast cu majorările eșalonate pentru salariile profesorilor, în condițiile în care ele trebuiau să se aplice per total din luna ianuarie.

Vor mai exista discuții pe această temă în zilele următoare. Duminică ar urma să aibă loc o ședință a Coaliției în care să se ia o decizie finală, iar săptămâna viitoare vom vedea și forma finală a acestui proiect. 

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri