Zi decisivă în dosarul Roșia Montană. România află dacă va plăti miliarde de euro

Zi decisivă pentru procesul Roșia Montană! România așteaptă astăzi decizia finală în dosarul în urma căruia am putea avea de plătit aproape 2 miliarde de dolari. Potrivit unor surse, premierul Marcel Ciolacu este gata să facă publice toate documentele din proces imediat după decizia instanței. 

În urmă cu trei ani, zona Roşia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, la inițiativa Guvernului. Efectul a fost eliminarea definitivă a posibilității de a investi în exploatări miniere. La vremea respectivă exista deja pe rolul tribunalului ICSID de la Washington un litigiu deschis de Gabriel Resources împotriva statului român, căruia i se cer despăgubiri pentru refuzul de a da undă verde proiectului minier.

Așadar, compania minieră a reclamat inițial blocarea, nu anularea posibilității de a investi, iar decizia guvernului i-a mărit șansele de a câștiga litigiul.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat un Memorandum privind aprobarea împuternicirii Ministerului Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică şi reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în această cauză, la fel ca în procesul cu Pfizer, pentru cele aproape 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa că până în data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană şi că s-a obişnuit ca notele de plată să-i vină lui, ca prim-ministru, în acest context invocând şi procesul cu Pfizer.
 
PSD l-a acuzat pe fostul premier Dacian Cioloş că este principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană şi la fel de vinovat este şi premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului”.

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a răspuns, luni, acuzaţiilor aduse de PSD, arătând că formaţiunea ”a ales să îl apere pe Ponta pentru prejudiciile şi dezastrul Roşia Montană, unde orice om de bun-simţ vede în documente că este singurul vinovat, şi să se scufunde împreună cu el”.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri