Gabriela Firea: Printre primele proiecte pe care le voi relua la Primăria Capitalei va fi acordarea sprijinului financiar pentru procedurile FIV

Drama tăcută a secolului 21: Un cuplu din cinci se confruntă cu infertilitatea.

1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea, arată datele statistice, bazate pe studiile specialiștilor în reproducere umană asistată.

Consecința o reprezintă declinul demografic pe care îl cunoște România în ultimii ani, iar una dintre soluțiile acestei probleme majore o constituie extinderea programelor și proiectelor derulate la nivel local și central, dedicate creșterii natalității.

A fost și concluzia dezbaterii „România: Iarna demografică” organizată de Asociatia Sos Infertilitatea, condusă de Nicole Brunel.

În 2018, Gabriela Firea iniția, la București, în premieră națională, în calitate de Primar Genenral, un program de suținere financiare pentru cuplurile căroara le era recomadată procedura fertilizării în vitro.

“Din păcate, este o problemă majoră a societății noastre și a o ignora înseamnă a fi nepăsători față de cea mai mare durere pe care o cunoaște cineva care își dorește să fie părinte și nu reușește. Programul pentru acrdarea spijinului financiar pentru procedurile FIV, pe care l-am inițiat la Primăria Capitalei, în primul meu mandat și l-am continuat apoi, la nivel național, când am ajuns la ministerul Familiei, a fost o prioritate absolută pentru mine. Și am o mare împlinire sufletească pentru că știu că, datorită sprijinului acordat prin aceste proiecte, aproape 1.000 de copii s-au născut până acum, iar alte peste 2.200 de sarcini sunt în evoluție”, a amintit Gabriela Firea, în prezent candidat PSD pentru un nou mandat de Primar General al Capitalei, ea având în programul electoral, printre priorități, reluarea acestui program la nivelul Bucureștiului.

Utilitatea derulării acestui program la nivelul Capitalei reiese și din compararea unor cifre statistice. În București, în 2023, s-au născut 14.800 de copii, în condițiile în care, cu 4 ani în urmă, în 2019, anul de vârf al programului FIV, s-au născut cu aproape 5000 mai mulți, respectiv 19.600.

În prezent, programul FIV, de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, derulat la nivel național de Ministerul Familiei, este blocat din lipsă de fonduri, existând speranțe să fie finanțat din nou prin rectificare bugetară.

Acesta presupune acordarea unui sprijinul financiar de 15.000 de lei, sumă destinată efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate de medic pentru realizarea fertilizării in vitro.

 

Promovare electorală – Partidul Social Democrat – Organizația Mun. București CMF 21240002

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri