Guvernul ia primele măsuri în lupta cu fenta de la raft

Lovitură pentru comercianții care au încercat să fenteze plafonarea adaosului comercial! ANPC a publicat ordinul prin care este demascată șmecheria de la raft, iar acum producătorii și comercianții vor fi obligați să anunțe cumpărătorii dacă au scăzut gramajul produselor. 

Măsurile luate împotriva celor care au redus cantitățile

Fenomenul cunoscut sub numele de „shrinkflation”, care constă în reducerea dimensiunii sau cantității unui produs menținându-se prețul sau chiar mărindu-l, devine tot mai vizibil și în România. Această practică, des întâlnită în cazul bunurilor de consum, afectează direct consumatorii, care plătesc aceeași sumă sau mai mult pentru mai puțin produs.

„Shrinkflation-ul” este adesea justificat de către producători ca o reacție la creșterea costurilor de producție, cum ar fi majorarea prețurilor la materiile prime sau la cheltuielile de fabricație. În încercarea de a-și menține marjele de profit, companiile recurg la reducerea dimensiunii ambalajului sau a cantității efective a produsului, fără o scădere corespunzătoare a prețului.

Măsuri pentru comercianții care încearcă să fenteze plafonarea

Acest fenomen a atras atenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a luat primele măsuri pentru a proteja interesele consumatorilor români. Astfel, ANPC a propus un proiect de ordin care vizează informarea adecvată a consumatorilor în cazul produselor preambalate a căror cantitate a fost modificată, chiar dacă prețul de raft rămâne același.

Potrivit noilor reglementări propuse, comercianții vor fi obligați să afișeze clar și vizibil atât reducerea cantității de produs, cât și modificarea prețului pe unitatea de măsură. Această măsură urmărește să ofere consumatorilor posibilitatea de a compara mai ușor prețurile și de a lua decizii informate atunci când achiziționează produse.

Ordin ANPC. Comercianții obligați să anunțe scăderea gramajului

În acest fel, ANPC își propune să asigure transparența și corecta informare a consumatorilor români, contribuind astfel la protejarea drepturilor acestora în fața practicilor comerciale incorecte. Proiectul de ordin a fost lansat în dezbatere publică, iar implementarea acestor măsuri ar putea aduce beneficii semnificative pentru consumatorii din România, protejându-i împotriva „shrinkflation-ului” și promovând o concurență sănătoasă în piață.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri