Război în Ucraina, ziua 826: Putin, val de amenințări la adresa Europei: Țările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 826 de la începutul invaziei ruse. Vorbim despre așa-numita „opera militară specială” de „denazificare” a țării, la ordinul liderului rus Vladimir Putin. Încă de la începutul războiului și până acum, reședintele rus a continuat să stârnească dispute aprinse. În cea mai recentă declarație făcută, Putin a ameninţat Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanşa un conflict global în care ar putea fi folosite armele nuclear. 

UPDATE 14:30 –  Percheziții la Paralmentul European, a fost vizată o portavoce a Kremlinului

Poliţia a efectuat miercuri percheziţii în legătură cu „ingerinţele rusești” în Parlamentul European, potrivit unui comunicat al Procuraturii Federale Belgiene. Este vorba despre aşa-numitul caz Russiagate, în care europarlamentari au fost abordaţi şi plătiţi pentru a promova temele propagandei ruse prin intermediul site-ului Voice of Europe.

 
 

UPDATE 14:25 – Ministerul suedez al Apărării a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 13,3 coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari), potrivit The Kyiv Indepedent.

UPDATE 14:15 –  Putin și-a numit fostul bodyguard într-un funcție majoră a statului

Kremlinul a anunțat miercuri că președintele Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Diumin, un consilier și fost bodyguard, în funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ al șefului statului rus, scrie Reuters. 

 
 

Diumin a sosit la Kremlin luna aceasta, după ce a fost guvernator al regiunii Tula.

UPDATE 12:10 Ucraina a lovit teritoriul Rusiei cu arme occidentale, în ciuda avertismentelor lansate de mai mulți aliați și a amenințărilor Moscovei

Kievul a folosit armele primite de la partenerii din Vest pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc, scriu agenția de presă AFP și ziarul german Bild. În unul dintre cazuri, Ucraina a primit un răspuns furios de la Berlin și Washington.

AFP nu a precizat ce ținte au fost lovite în acest caz. Regiunea Krasnodar a fost în mai multe rânduri ținta atacurilor Kievului, informațiile sugerând însă până acum că armele folosite au fost dronele de producție ucraineană.

Tabloidul Bild a scris la rândul lui că armata ucraineană a folosit cel puțin o dată un sistem Patriot primit din Germania pentru a acționa „independent” împotriva avioanelor rusești care atacau Ucraina.

 
 

UPDATE 9:15 – Rusia vrea să crească impozitele bogaţilor şi întreprinderilor pentru a-şi finanţa Războiul din Ucraina

Rusia preconizează o creştere a impozitelor bogaţilor şi întreprinderilor, anunţă Ministerul Finanţelor, în contextul în care Moscova caută venituri suplimentare pentru a-şi finanţa Războiul din Ucraina, relatează AFP preluat de News.ro.

 Cheltuielile publice au fost mai mari decât veniturile cu zeci de miliarde de dolari de la intrarea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, aruncând ţara într-un deficit bugetar important.

Ministerul rus al Finanţelor a propus să crească impozitul impus societăţilor de la 20 la 25% şi să adopte noi praguri de impozitare a celor mai bogaţi ruşi. Excepţii sunt prevăzute în cazul militarilor care luptă în Ucraina, anunţă ministerul.

Aceste reforme ar putea să fie aprobate de către Parlament în acest an şi să intre în vigoare în 2025, a precizat el.

Rusia a înregistrat un deficit total de 73 de miliarde de dolari în 2022 şi 2023. Ea preconizează în 2024 un deficit de 18 miliarde de dolari, reprezentând 0,9% din PIB.

UPDATE 8:30 –  Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de 29 mai, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, transmite The Kyiv Independent.

Se pare că dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. Orașul se află la aproximativ 153 de kilometri (95 de mile) de Kerci, care se află în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Avioanele, unitățile de rachete și de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra oblasturilor Mykolaiv, Kirovohrad și Rivne, au precizat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.

UPDATE 7:02 – Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat miercuri la Chişinău, unde va anunţa un nou pachet de sprijin pentru Moldova

Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta miercuri la Chişinău despre sprijinul Statelor Unite pentru ca Republica Moldova să facă progrese în ceea ce priveşte aderarea sa la UE şi securitatea energetică, a anunţat Departamentul de Stat.

UPDATE 5:20 – Casa Albă: SUA se opun loviturilor ucrainene pe \”\”teritoriul rus\”\” 

Statele Unite, principalul susţinător militar al Kievului, nu doresc ca Ucraina să folosească arme americane pentru a ataca „teritoriul rus”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat în acest stadiu. Nu încurajăm şi nu permitem utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus”, a afirmat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Declaraţia survine după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că Kievul ar trebui să primească permisiunea să „neutralizeze” bazele militare din care Rusia îşi lansează rachetele asupra teritoriului ucrainean.

UPDATE 4:15 – Putin ameninţă Europa: „În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă”

Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanşa un conflict global în care ar putea fi folosite armele nucleare, relatează AFP şi Reuters.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri