Omenirea se îndreaptă rapid spre un Infern climatic. Ne vom aminti de aceste veri ca fiind „răcoroase”

Planeta a atins o nouă bornă „șocantă”, înregistrând 12 luni consecutive de recorduri de temperatură, potrivit celor mai noi date furnizate de Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Fiecare lună, de la iunie 2023 până la mai 2024, a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, de când se fac măsurători specializate.

Această serie de 12 luni de caniculă a fost „șocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că va urma ceva mai rău, potivit CNN. Ce e mai grav, în opinia specialistului, este că dacă la nivel mondial nu se acționează rapid pentru scăderea poluării, „acest șir de luni călduroase va fi amintit ca fiind relativ rece”.

Șeful ONU: Suntem pe autostrada spre iadul climatic

 
 

În aceeași zi în care a apărut raportul Copernicus, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a ținut un discurs la New York despre schimbările climatice, în care a criticat companiile producătoare de combustibili fosili ca fiind „nașii haosului climatic” și, pentru prima dată, a cerut în mod explicit tuturor țărilor să interzică publicitatea la produsele lor pe bază de combustibili fosili.

Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali să preia rapid controlul asupra crizei climatice în spirală sau să se confrunte cu efectele dezastruoase care vor urma: „Jucăm ruleta rusească cu planeta noastră”, a declarat el. „Avem nevoie de o rampă de ieșire de pe autostrada spre iadul climatic”.

 
 

Pe măsură ce temperaturile cresc vertiginos, angajamentele climatice globale „atârnă de un fir de ață”, a avertizat el.

Temperatura medie globală din ultimele 12 luni a fost cu 1,63 de grade peste aceste niveluri preindustriale.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri