Kremlinul reacționează la intenția Republicii Moldova de a adera la UE, subliniind dorințele pro-ruse ale unor cetățeni

Republica Moldova a anunțat că este pregătită să facă toate demersurile necesare pentru a adera la Uniunea Europeană. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că moldovenii sunt liberi să aleagă direcția în care doresc să se îndrepte, dar a subliniat că există mulți cetățeni care doresc o relație strânsă cu Rusia. Kremlinul a apreciat vineri că potențiala aderare a Republicii Moldova la UE este o decizie suverană a acestei foste republici sovietice, adăugând că numeroși cetățeni moldoveni doresc, de asemenea, legături apropiate cu Rusia, potrivit Reuters.

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, iar preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret pentru lansarea acestor negocieri.

Aderarea la UE, „acesta nu este un proces rapid, este o temă suverană a fiecărei ţări, inclusiv a (Republicii) Moldova”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a primit din partea presei o întrebare pe acest subiect.

Însă Republica Moldova are oportunităţi de a se dezvolta în alte direcţii în acelaşi timp, a adăugat Peskov, acuzând leadership-ul de la Chişinău că exclude în mod greşit astfel de opţiuni.

„Ştim că mulţi oameni din această ţară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcţiile şi că interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeană, ci cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă, precum şi cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice’, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Situaţia politică este tensionată în Republica Moldova în apropierea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie la care preşedinta pro-europeană Maia Sandu urmăreşte să obţină un nou mandat. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri