Ucraina şi Republica Moldova vor începe negocierile de aderare la UE săptămâna viitoare

Ţările UE au aprobat oficial lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova săptămâna viitoare. Este încă un pas important pe drumul pe care trebuie să-l parcurgă cele două ţări pentru a adera la blocul celor 27 de naţiuni.

Belgia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, a declarat că statele membre au convenit asupra unui cadru de negociere, a informat AP.

„Acest lucru deschide calea pentru lansarea negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg”, a transmis preşedinţia belgiană.

Procesul ar putea dura mulţi ani, însă decizia de vineri a fost salutată de liderul ucrainean.

„Astăzi, 27 de state membre UE au aprobat cadrul de negociere necesar pentru a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina. Le sunt recunoscător Consiliului European şi Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE
pentru voinţa lor politică. Aşteptăm cu nerăbdare săptămâna viitoare, 25 iunie, când Ucraina şi UE urmează să ţină prima conferinţă interguvernamentală, demarând efectiv procesul de negocieri. A fost aprobat şi un cadru de negociere pentru Moldova. Îi felicităm pe prietenii noştri moldoveni pentru acest pas semnificativ către viitorul nostru european comun. Împreună vom face UE mai puternică. Sunt recunoscător tuturor celor din echipa noastră care au muncit din greu pentru ca acest pas istoric să devină realitate. Milioane de ucraineni şi, într-adevăr, generaţii ale poporului nostru, îşi realizează visul european. Ucraina se întoarce în Europa, unde îi aparţine de secole, ca membru cu drepturi depline al comunităţii europene”, a transmis, pe X, Volodimir Zelenski.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri