În ultimele zile, Israelul a fost zguduit de proteste masive, care au scos în stradă aproximativ 500.000 de oameni în marile orașe precum Ierusalim, Tel Aviv și altele. Manifestanții au cerut explicații și acțiuni imediate din partea premierului Benjamin Netanyahu pentru a aduce acasă zecile de ostatici care sunt încă în mâinile organizației teroriste Hamas.
Furia publică a atins cote maxime după ce vestea uciderii de către teroriști a șase tineri răpiți în luna octombrie a stârnit o puternică emoție. Oamenii au fost revoltați de eșecul autorităților de a preveni acest tragic deznodământ, iar în mijlocul tensiunilor, liderii de sindicat au lansat un apel pentru o grevă generală, un gest de solidaritate cu familiile victimelor și un semnal clar că nemulțumirea publică nu mai poate fi ignorată.
În Tel Aviv, mulțimile furioase au blocat o autostradă importantă, un gest simbolic al nemulțumirii și disperării resimțite de israelieni. La Ierusalim, protestatarii s-au adunat în fața reședinței oficiale a lui Netanyahu, purtând pancarte cu chipurile celor șase ostatici uciși de Hamas.
Organizația care reprezintă familiile ostaticilor a solicitat premierului să explice de ce nu s-a ajuns la un acord de eliberare a celor răpiți. Potrivit estimărilor, în mâinile Hamas se mai află 97 de persoane, dintre care se crede că o treime nu mai sunt în viață. Această situație tragică a intensificat presiunea asupra guvernului Netanyahu, care este acuzat că nu a reușit să protejeze viețile cetățenilor săi.
Într-o declarație publică, premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că Israelul poartă negocieri intense cu mediatorii pentru a ajunge la un acord, însă Hamas continuă să refuze categoric orice ofertă. „Cei care ucid ostatici nu vor un acord”, a afirmat Netanyahu, încercând să explice dificultățile întâmpinate în aceste negocieri.
Cu toate acestea, răspunsul guvernului nu a reușit să liniștească spiritele. Pe fondul furiei crescânde, șeful federației sindicatelor din Israel a făcut un apel pentru o grevă generală de o zi, în semn de protest față de modul în care a fost gestionată criza ostaticilor. Ministrul de Finanțe a reacționat imediat, cerând procurorului general al Israelului să interzică această grevă, temându-se de impactul economic și social pe care l-ar putea avea.
Sursa: Newsinn