SEPTEMBRIE, A PATRA LUNĂ DE VARĂ: AVERTISMENTUL ALARMANT AL METEOROLOGILOR ÎN CONTEXTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Încălzirea globală și schimbările climatice tot mai accentuate au determinat meteorologii să transmită un avertisment îngrijorător: luna septembrie pare să devină a patra lună de vară, cu temperaturi neobișnuit de ridicate care pun la încercare prognozele tradiționale. Minimele nocturne se apropie de valorile înregistrate în serile de vară, fiind un indiciu clar al efectelor unei veri ce pare să se prelungească dincolo de limitele obișnuite.

Marți, 3 septembrie 2024, a fost consemnată cea mai călduroasă dimineață de septembrie din ultimii 65 de ani, confirmând astfel tendința alarmantă de abatere de la tiparele climatologice cunoscute. Aceste anomalii meteorologice ridică întrebări cu privire la evoluția vremii în viitor și la impactul acesteia asupra mediului înconjurător și a vieții de zi cu zi.

Într-o intervenție televizată, Roxana Bojariu, expert climatolog, a oferit detalii despre fenomenele meteorologice așteptate în viitor, ținând cont de intensificarea schimbărilor climatice. Ea a subliniat faptul că incendiile de vegetație, deși de multe ori provocate de om, sunt favorizate în ceea ce privește extinderea și intensitatea de temperaturile foarte ridicate și de lipsa umidității și a precipitațiilor. Aceste condiții au dus la existența unei vegetații uscate, ușor de aprins și care întreține focul.

De asemenea, climatologul a atras atenția asupra impactului temperaturilor ridicate în marile aglomerări urbane, unde stresul termic afectează sănătatea publică. Grupurile vulnerabile, precum persoanele în vârstă de peste 65 de ani, copiii și cei cu boli cronice, în special femeile cu afecțiuni cardiovasculare, sunt mai expuse la efectele negative ale stresului termic.

Roxana Bojariu a subliniat necesitatea luării în considerare a acestor aspecte în elaborarea strategiilor de sănătate publică, deoarece astfel de veri caniculare vor deveni din ce în ce mai frecvente. Ea a menționat că minimele foarte ridicate nu ușurează situația, întrucât stresul termic din timpul zilei este continuat de cel din timpul nopții. În zonele afectate, temperaturile minime depășesc cu mult valorile normale de 17-19°C, putând ajunge chiar la valori cu multe grade mai ridicate.

Climatologul a evidențiat importanța găsirii soluțiilor de adaptare la aceste condiții meteorologice extreme. Pe termen scurt, sistemele de avertizare și atenționare sunt esențiale pentru informarea populației cu privire la măsurile necesare. Pe termen mediu și lung, este nevoie de o reprogramare a activităților, de o atenție sporită în natură pentru a evita declanșarea incendiilor din neglijență.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizările meteo cod galben și cod portocaliu de vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Codul portocaliu este valabil în data de 3 septembrie pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, unde canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, se vor situa în jurul a 37 de grade, iar minimele vor fi de 18-20 de grade, cu valori ușor mai mari, în jurul a 23 de grade, în Dealurile de Vest.

Codul galben este valabil în data de 4 septembrie pentru nordul Crișanei, vestul Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în jumătatea vestică a Munteniei, unde valorile termice se vor menține deosebit de ridicate pentru această perioadă. Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, cu temperaturi maxime în general de 32-35 de grade.

De asemenea, codul portocaliu este valabil și în data de 4 septembrie pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, unde canicula va persista, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor fi de 35-37 de grade, iar minimele de 18-22 de grade.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri