Marți, sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a fost oprit cu o lună și jumătate înainte de închiderea sezonului, din cauza lipsei de fonduri necesare activității de operare pentru anul în curs. Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, avertizează că oprirea sistemului antigrindină prezintă un risc major pentru culturile de viță-de-vie și livezile încă nerecoltate.
Ministerul Agriculturii a informat UCCG că nu au fost identificate fondurile necesare pentru finanțarea în continuare a sistemului antigrindină, ceea ce a dus la intrarea în conservare și pază a sistemului începând cu 1 septembrie. Lazăr subliniază că, având în vedere temperaturile ridicate pentru această perioadă, există în continuare riscul dezvoltării unor formațiuni noroase cu potențial de grindină, care ar putea duce la calamitarea culturilor nerecoltate.
Oprirea sistemului va avea impact și asupra celor aproximativ 230 de angajați din Vrancea, cărora le-au fost diminuate salariile cu 30%. Există temerea că acest sistem ar putea să nu fie repus în funcțiune din toamnă, ca urmare a intenselor proteste ale fermierilor din zonele afectate de secetă.
UCCG Moldova II are 20 de puncte de lansare antigrindină funcționale, care pot proteja până la 12.000 de hectare fiecare, cu un grad de combatere a fenomenului cuprins între 75 și 80%.
Sursa: Newsinn