ROMÂNIA, BAZĂ DE INSTRUIRE PENTRU MILITARII UCRAINENI: PREȘEDINTELE IOHANNIS CERE APROBAREA PARLAMENTULUI

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului mai multe solicitări de aprobare pentru găzduirea și operarea unor facilități de instruire militară pe teritoriul României, în contextul războiului din Ucraina. Aceste facilități vor fi folosite pentru pregătirea personalului ucrainean, dar și pentru desfășurarea de activități comune cu partenerii NATO.

Una dintre solicitările înaintate de șeful statului vizează înființarea unei facilități de instruire în domeniul maritim, care să funcționeze pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitatea ca România să își înceteze angajamentul în orice moment. Această inițiativă face parte din eforturile Coaliției pentru capabilități maritime, coordonată de Marea Britanie și Norvegia, având ca obiectiv dezvoltarea forțelor navale și a infanteriei marine ucrainene.

O altă solicitare a președintelui se referă la găzduirea și operarea facilității Logistic Enabling Node-România (LEN-R) în cadrul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, precum și a unui efectiv de până la 100 de militari. Această facilitate va funcționa în cadrul misiunii de asistență de securitate și instruire NATO pentru Ucraina (NSATU), care urmărește coordonarea asistenței în domeniul securității pentru Ucraina, fără angajarea NATO ca parte la conflict.

De asemenea, președintele Iohannis a aprobat desfășurarea de activități de instruire și exerciții cu partenerul american, inclusiv prepoziționarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forțe navale pentru operații speciale. Această decizie vine ca urmare a intenției Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA din Europa (SOCEUR) de a crește numărul de militari dislocați în România și de a prepoziționa produse militare, echipamente și materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW).

În plus, șeful statului a aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia, precum și instruirea militarilor din cadrul detașamentului ucrainean care va prelua ambarcațiunile donate. Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locații și staționarea bărcilor de asalt, urmând ca personalul suedez să aibă acces în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Mangalia.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri