DE CE CICLONUL „ASHLEY” AR PUTEA DEVENI „CASSANDRA”. CINE PUNE NUMELE FURTUNILOR ÎN EUROPA

Începând cu anul 2015, Europa a adoptat un sistem interguvernamental de denumire a furtunilor, similar cu cel utilizat pentru uraganele din Statele Unite. În cadrul acestui sistem, fiecare an aduce o listă de nume publicată în luna septembrie și valabilă până în august anul următor. Numele unei furtuni este decis de serviciul meteorologic din țara cea mai afectată de formarea acesteia, cu scopul de a asigura o comunicare eficientă și de a alerta publicul în timp util.

Cum funcționează sistemul de denumire a furtunilor în Europa?

Furtunile din Europa sunt numite în funcție de zona geografică în care se formează și de potențialul lor de a se răspândi pe scară largă. Țările europene sunt împărțite în grupuri regionale, fiecare cu propria listă de nume, alcătuită în ordine alfabetică și cu alternanța genurilor (masculin și feminin). De exemplu, Marea Britanie, Irlanda și Țările de Jos formează un grup care are o listă proprie, diferită de cea a grupului mediteranean, care include țări precum Italia, Slovenia, Croația și Malta.

Denumirea furtunilor are loc preventiv, bazată pe prognozele meteorologice, și nu după producerea evenimentelor, astfel încât populația să poată lua măsuri din timp.

De ce ciclonul „Ashley” ar putea deveni „Cassandra”?

Deși presa românească a început să se refere la o furtună viitoare din Europa Centrală și de Est sub numele „Ashley”, acesta nu este numele oficial. „Ashley” este primul nume pe lista de furtuni din grupul nord-vestic (Marea Britanie, Irlanda, Țările de Jos). Totuși, deoarece furtuna se formează în zona mediteraneană, numele ce urmează pe lista acestui grup este „Cassandra”. Astfel, în loc de „Ashley”, furtuna ar putea fi numită oficial „Cassandra”, după ce numele „Atena” și „Boris” au fost deja utilizate pentru alte furtuni recente.

Cine decide numele furtunilor în Italia și alte țări mediteraneene?

Serviciul Meteorologic italian este responsabil pentru numirea furtunilor care afectează Italia, dar acest proces respectă anumite condiții stricte:

1. Furtuna nu trebuie să fi fost deja denumită de un alt serviciu meteorologic european.
2. Italia trebuie să fie prima țară europeană afectată.
3. Furtuna trebuie să fie suficient de mare pentru a acoperi o zonă ciclonică extinsă, de sute sau mii de kilometri.
4. Viteza vântului trebuie să justifice emiterea unui cod portocaliu sau roșu, conform sistemului Meteoalarm.

Lista de nume pentru sezonul 2024-2025

În fiecare sezon, fiecare grup regional de țări primește o listă de nume prestabilită pentru furtunile potențiale. Pentru sezonul 2024-2025, numele au fost deja stabilite pentru diferite regiuni din Europa:

– **Regatul Unit, Irlanda și Țările de Jos**: Ashley, Bert, Conall, Éowyn, Flori, Hugo, Izzy, James, Kayleigh, etc.
– **Grupul mediteranean (Italia, Slovenia, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru și Malta)**: Atena, Boris, Cassandra, Dionisio, Elena, Felix, etc.

Sistemul european de denumire omite literele Q, U, X, Y și Z pentru a se alinia cu convențiile internaționale de denumire utilizate și de Centrul Național pentru Uragane din SUA.

De ce este importantă denumirea furtunilor?

Atribuirea unui nume unei furtuni nu indică neapărat că aceasta se va dezvolta într-un eveniment extrem de periculos, însă permite autorităților să pregătească publicul mai eficient. Utilizarea unui nume distinct ajută la evitarea confuziei și permite transmiterea rapidă a informațiilor despre măsurile de siguranță necesare.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri