UNGARIA, ACȚIONATĂ ÎN INSTANȚĂ DE UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană a decis să acționeze în instanță Ungaria, în urma adoptării unei legi controversate cunoscută sub numele de legea suveranității, inițiată de premierul Viktor Orban. Această lege, adoptată la sfârșitul anului 2023, este considerată de autoritățile de la Bruxelles ca fiind incompatibilă cu normele drepatului european, stârnind îngrijorări în rândul oficialilor europeni. Procesul se va desfășura la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), unde se va examina legalitatea actului normativ și implicațiile sale asupra democrației din Ungaria.

Legea suveranității are un caracter restrictive, prevăzând pedepse cu închisoarea pentru cei care sunt acuzați de facilitarea „amestecurilor străine” în procesul electoral. De asemenea, este prevăzută crearea unei Autorități de Supraveghere, destinată să protejeze procesul electoral și suveranitatea statului ungar. Cu toate acestea, acest act legislativ a fost criticat vehement de organizații non-guvernamentale și de opoziție, care îl consideră o măsură de represiune împotriva dissentului politic și o tentativă de a reduce la tăcere vocile critice față de guvernul Orban.

Comisia Europeană și-a exprimat, încă din luna februarie a anului curent, „îngrijorările serioase” legate de politicile Ungariei, având în vedere că acestea pot constitui o încălcare a legislației europene. Ca urmare a acestora, a fost inițiată o procedură de infringement împotriva Ungariei, însoțită de o scrisoare de avertisment adresată guvernului de la Budapesta privind încălcările asumate de legislația europeană.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri