GUVERNUL CONSTITUIE UN GRUP DE LUCRU PENTRU ELIMINAREA INECHITĂȚILOR DIN SISTEMUL PENSIILOR MILITARE

Președintele Asociației ROMIL, colonelul în retragere Tudor Marian, a anunțat, în urma discuțiilor purtate vineri la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, constituirea unui grup de lucru comun. Scopul acestuia este elaborarea unui proiect de ordonanță de urgență pentru revenirea Legii nr. 223/2015 la forma sa inițială, în vederea eliminării inechităților din sistemul pensiilor militare, conform unui comunicat transmis de Agerpres.

Mai multe organizații socio-profesionale afiliate Confederației Sindicale Naționale Meridian, alături de alte structuri confederale, au organizat vineri o nouă acțiune de protest în fața Guvernului. Tudor Marian, care deține și funcția de președinte al structurilor asociative din sectorul de apărare și securitate, a participat la întâlnirea cu premierul înainte de începerea manifestației, programată în Piața Victoriei de la ora 13:00.

„Astăzi, la invitația domnului prim-ministru, am participat împreună cu un grup de opt colegi din diverse structuri asociative la o întâlnire pentru clarificarea unor probleme persistente. Acestea vizează neîndeplinirea obligațiilor Guvernului privind eliminarea discriminărilor și a inechităților din sistemul pensiilor militare”, a declarat Tudor Marian.

Acesta a menționat că, începând de luni, un grup de specialiști din organizațiile asociative, împreună cu reprezentanți guvernamentali, vor elabora un proiect de ordonanță care să abroge prevederile ordonanțelor nr. 57, 59 și 114, care au modificat semnificativ Legea nr. 223/2015. Noul proiect va reintroduce actualizarea pensiilor militare pe baza soldelor și gradelor, restabilind astfel drepturile inițiale prevăzute de lege.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu le-a prezentat participanților punctul de vedere oficial al Guvernului, care va fi înaintat Curții Constituționale pe 3 decembrie. Acesta are ca scop soluționarea problemelor legate de constituționalitatea Legii nr. 559/2024, în urma sesizării Avocatului Poporului. „Un proiect de ordonanță de urgență va fi elaborat pe 18 decembrie, după pronunțarea Curții Constituționale, pentru a clarifica situația conform deciziei acesteia”, a explicat Tudor Marian.

Președintele Asociației ROMIL a criticat întârzierile în soluționarea problemelor și a semnalat posibilitatea continuării protestelor, subliniind că doar implementarea concretă a măsurilor propuse poate restaura încrederea în autorități. „Vom decide continuarea protestelor în funcție de respectarea angajamentelor asumate de Guvern”, a adăugat acesta.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, alături de reprezentanți din diverse domenii, precum feroviar, minier și energetic, a organizat protestul de vineri între orele 13:00 și 16:00. Acesta se înscrie în seria manifestațiilor organizate în septembrie și octombrie, care au reunit peste 30.000 de participanți nemulțumiți de condițiile de muncă, salarizare și pensionare.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri