PEDEPSE DE PÂNĂ LA 7 ANI PENTRU MITUIREA FUNCȚIONARILOR PUBLICI STRĂINI. LEGEA A FOST ADOPTATĂ DE CAMERA DEPUTAȚILOR

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției, care introduce o nouă infracțiune de corupție: mita oferită funcționarilor publici străini. Aceasta va fi sancționată cu pedepse severe, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Următorul pas este promulgarea legii.

Conform proiectului, fapta unei persoane fizice care promite, oferă sau dă, direct ori indirect, bani sau alte foloase necuvenite unui funcționar public străin pentru a influența îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. În cazul persoanelor juridice, sancțiunile constau în amenzi ce pot varia între 3.000 și 300.000 de lei.

Noua infracțiune va intra sub jurisdicția Direcției Naționale Anticorupție (DNA), din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Rolul autorităților centrale și al colaborării internaționale

Pentru cererile de asistență judiciară, Parchetul de pe lângă Înalta Curte va gestiona fazele de urmărire penală, în timp ce Ministerul Justiției va răspunde de fazele de judecată și executare a pedepsei, precum și de cererile de extrădare.

Acest demers legislativ sprijină aderarea României la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, un pas esențial în procesul de integrare în OCDE.

Progresul României pe plan internațional

România a fost invitată să adere la Convenția Anti-mită a OCDE în aprilie 2023, iar prin Legea nr. 202/2023, acest obiectiv a fost concretizat. Ulterior, pe 24 iulie 2023, statul român a depus instrumentul de ratificare la sediul OCDE din Paris, marcând un succes semnificativ în procesul de aderare.

Introducerea acestei infracțiuni reprezintă o etapă importantă în consolidarea eforturilor României de combatere a corupției și de aliniere la standardele internaționale, contribuind la dezvoltarea economică și la îmbunătățirea încrederii în piețele de capital.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri