Donald Trump a promis, miercuri, 19 martie, că va lua măsuri pentru repatrierea miilor de copii ucraineni despre care se crede că au fost trimiși în Rusia. Preşedintele american a făcut această declarație după ce administrația sa a încetat să mai finanţeze o bază de date care avea rolul de a documenta unde se află aceştia.
Președintele american a vorbit despre acest lucru cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, la o zi după ce a vorbit cu liderul rus Vladimir Putin, care face obiectul unui mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale în legătură cu deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.
Donald Trump l-a întrebat pe Vladimir Zelenski „despre copiii care au dispărut din Ucraina în timpul războiului, inclusiv despre cei care au fost răpiţi”, au declarat secretarul de stat Marco Rubio şi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Mike Waltz, într-un comunicat comun.
„Preşedintele Trump a promis că va lucra îndeaproape cu ambele părţi pentru a se asigura că aceşti copii se întorc acasă”, se arată în comunicatul celor doi oficiali americani, potrivit Agerpres.
Finanțarea pentru laboratorul care urmărea deportarea copiilor, pierdută
Finanțarea din partea guvernului SUA pentru Laboratorul de Cercetare Umanitară al Universităţii Yale (Yale HRL) care urmărea deportarea în masă a copiilor din Ucraina şi păstra date pentru a urmări copiii dispăruţi a fost oprită ca parte a reducerilor bugetare ale administraţiei Trump.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a confirmat încheierea finanţării Yale HRL, respingând totodată suspiciunile exprimate de congresmeni republicani că datele au fost suprimate.
Întrebată despre motivele întreruperii finanţării instituţiei, Bruce a răspuns că nu ar trebui „să considerăm clădirile, infrastructura sau statu-quo-ul existent ca fiind singura modalitate posibilă de a ne atinge obiectivele”.
Ea a adăugat că „preşedintele celei mai puternice ţări din lume” abordează acum problema prin intermediul diplomaţiei sale, potrivit Agerpres.
Yale HRL, care a lansat un apel pentru donaţii, susține că peste 19.000 de copii au fost trimişi în Rusia şi că doar 1.236 au fost repatriaţi.
Potrivit Institutului, peste 8.400 de copii ucraineni au fost transferaţi în 43 de centre din Rusia sau de pe teritorii controlate de Rusia, precum şi în 13 centre din Belarus.
Rusia neagă că ar fi comis un abuz şi îşi descrie activitatea ca pe un program umanitar pentru adopţia orfanilor.