UE anunţă un acord cu Pfizer – 325 milioane de vaccinuri pentru o viitoare pandemie

Comisia Europeană a încheiat un contract cu Pfizer şi cu mai multe companii europene pentru a rezerva capacitatea de a produce până la 325 de milioane de vaccinuri pe an în cazul unei viitoare urgenţe sanitare mondiale, a anunţat vineri Comisia, citată de Reuters.

Acordul, raportat pentru prima dată de Reuters la începutul zilei, acoperă vaccinurile pe bază de ARNm, vectori şi proteine şi nu are legătură cu acordurile existente privind vaccinul COVID-19 între UE şi producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer.

Comisia Europeană a declarat într-o declaraţie în care a anunţat acordul că pandemia COVID a arătat că Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele urgenţe sanitare.

Acordul garantează că societăţile sunt pregătite „să răspundă la o criză”, menţinându-şi instalaţiile la zi şi monitorizându-şi lanţurile de aprovizionare, „inclusiv prin constituirea de stocuri, dacă este necesar”, a precizat Comisia. În cazul în care este declarată o nouă urgenţă de sănătate publică, companiile „vor începe rapid producţia”, a precizat Comisia.

Dar activiştii pentru echitate în materie de vaccinuri au declarat că UE riscă să repete ceea ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit „apartheidul vaccinurilor” în timpul COVID-19.

„După o pandemie în care ţările în curs de dezvoltare au fost trimise la coada pentru vaccinuri şi tratamente, UE şi companiile farmaceutice par să plănuiască să o ia de la capăt la următoarea criză de sănătate”, a declarat Mohga Kamal-Yanni, co-lider politic pentru Alianţa Populară pentru Vaccinuri.

Comisia a selectat fabricile Pfizer din Irlanda şi Belgia pentru a rezerva capacitatea de a produce vaccinuri cu ARNm. Aceasta a selectat companiile spaniole Reig Jofre şi Laboratorios Hipra SA pentru a rezerva capacităţi pentru vaccinuri pe bază de proteine şi Bilthoven Biologicals B.V. din Ţările de Jos pentru vaccinuri pe bază de vectori. Niciuna dintre companii nu a răspuns comentariilor solicitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat guvernele şi producătorii să rezerve până la 20% din orice teste, vaccinuri sau tratamente pentru ca agenţia mondială să le distribuie în ţările mai sărace, pentru a evita repetarea „eşecului catastrofal” din timpul pandemiei COVID, potrivit unui proiect de acord global privind pandemia, aflat în prezent în discuţie.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri