Darius Vâlcov, la un pas de a fi extrădat în România

Darius Vâlcov este la un pas de a fi extrădat în România. Curtea de Apel din Napoli a decis predarea sa către România. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis precizări legate de extrădarea fostului primar al Slatinei și fost ministru de finanțe.

Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea fostului ministru Darius Vâlcov, condamnat în țară la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare, potrivit unor surse judiciare citate de Realitatea PLUS.

Decizia instanței italiene nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Fostul ministru și „eminența cenușie” din guvernarea PSD Dragnea se află în arest la domiciliu în Italia.

În mai 2023, Vâlcov s-a predat autorităților de la Napoli, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare.

Fostul primar al Slatinei a fost gasit vinovat acum pentru trafic de influență și spalare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste un milion și jumătate de euro. Instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

Darius Vâlcov s-a predat în Italia pe 23 mai 2023. Fostul primar al municipiului Slatina şi fostul ministru al finanţelor a fost condamnat definitiv în România pe 2 mai 2023, de un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă. Acesta a primit 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane lei. Vâlcov a plecat din țară înainte de a fi condamnat în Dosarul Tablourilor.

Darius Vâlcov, de negăsit de când a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul tablourilor ascunse în pereți. 

Darius Vâlcov s-a predat autorităților italiene în 23 mai 2023, în Napoli. Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere. 

În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoașterea pedepsei și punerea sa în executare în Italia și condițiile de detenție din România, considerate necorespunzătoare. 

În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri și rapoarte.
Autoritățile române (instanța de executare, Administrația Națională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenței în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiția șederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) și informații detaliate privind condițiile de detenție. 

La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat și doamna Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia, a transmis ministerul Justiției.

PRECIZĂRILE ministrului Justiției, Alina Gorghiu, după decizia instanței din Italia privind extrădarea în România

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis mai multe precizări, legate de situația persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România.

‭„Este cunoscut că sunt foarte puține persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicții străine și prevederi din legislația altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. 

‭Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Și alte state din UE se confruntă cu situații similare.

‭Vă asigur că suntem activi, implicați în soluționarea acestei probleme. ‬

‭Procedura de emitere și executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuțiile în acest domeniu fiind ale instanțelor de‬ judecată.

‭Atribuțiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiției‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬‭ ‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬și‭ ‬sprijinirii‭ ‬ ‭ ‬autorităților‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬și străine la emiterea și executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬
 
În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a DISPUS PREDAREA lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013. 

Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casație a Italiei”, a transmis ministrul Alina Gorghiu într-un comunicat de presă.

Darius Vâlcov, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, în România

Reamintim că procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri