Ce drepturi avem, dacă ne întârzie trenul

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a postat recent un videoclip în care face referire la drepturile europene ale călătorilor în situația întârzierilor prelungite ale trenurilor.  

Mesajul său a adus în discuție o problemă gravă cu care se confruntă românii, și anume întârzierile frecvente ale trenurilor și efectele acestora asupra pasagerilor. Există o neputință generală privind această situație, iar Gheorghe a îndemnat cetățenii să își cunoască drepturile și să încerce să le apere.

În videoclip, politicianul scoate în evidență modul în care Compania Națională de Căi Ferate (CFR) se folosește de sistemul său ineficient și de neștiința cetățenilor, ducând trenurile la întârzieri mari și fără nicio responsabilitate.

„La noi trenurile întârzie mult. Dar ce facem? Ne resemnăm sau ne cunoaștem drepturile? Puneți-i să plătească!”, spune politicianul.

Studiile recente arată că numai în anul 2022, trenurile din România au acumulat o întârziere totală de peste 4,3 milioane de minute. Această realitate a dus la o preocupare crescândă referitoare la drepturile consumatorilor și la aplicarea regulilor europene și în cazul călătoriilor cu trenul.

Ținând cont de regulile europene privind drepturile consumatorilor în transportul feroviar, Vlad Gheorghe a prezentat câteva drepturi importante pe care le au călătorii afectați de întârzieri considerabile.

„Ca și la avioane există reguli europene pentru drepturile consumatorilor și în cazul trenurilor.”, spune europarlamentarul român în videoclip.

Astfel, dacă trenul înregistrează o întârziere de peste 60 de minute, călătorii au dreptul la rambursarea biletului, plus o compensație în valoare de 25% din prețul biletului. În cazul în care întârzierea depășește două ore, compensația poate ajunge la 50% din valoarea biletului.

Mai mult decât atât, călătorii au dreptul să ajungă la destinație indiferent de situație. Dacă trenul nu îi duce la destinație, se anulează sau pierd conexiuni importante, pasagerii au dreptul să își găsească în mod independent soluții pentru a ajunge la locul dorit. Ulterior, compania de transport, precum CFR în România, ar trebui să ramburseze costurile rezonabile suportate de călători în încercarea de a ajunge la destinație.

Clipul viral creat de Vlad Gheorghe pe TikTok a reușit să atragă atenția și să îi informeze pe mulți utilizatori cu privire la drepturile lor ca pasageri, încurajându-i să le pună în aplicare în cazuri asemănătoare. În lumina importanței transportului feroviar în mobilitatea oamenilor, creșterea gradului de conștientizare referitor la drepturile pasagerilor are potențialul de a contribui la îmbunătățirea serviciilor și a infrastructurii de transport din România.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri