În timp ce desființarea pensiilor speciale este motiv de scandal în coaliția PSD – PNL, milioane de pensionari trăiesc la limita sărăciei și continua sa fie umiliți.
Veniturile medii ale specialilor sunt de peste zece ori mai mari față de pensia minima din Romania. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Justiției au avut un schimb dur de replici despre cine e responsabil pentru amendamentele la legea care ar trebui să desființeze pensiile speciale.
În timp ce șeful Guvernului i-a cerut Alinei Gorghiu să vină cu soluții, aceasta din urmă a transmis că Ministerul Muncii, aflat la PSD, este responsabil de reformă. Între timp, decizia CCR de neconstituționalitate aruncă în aer și fondurile europene.
Pensia specială media: 14.500 lei
Cea mai mare pensie specială: 50.359 lei
Pensia minimă în sistemul public: 1.125 lei (1,12 milioane de pensionari)
Pensia medie în sistemul public: 2.100 lei
Aproximativ 1.143.571 de pensionari erau, în luna februarie, beneficiari ai indemnizației sociale, adică primeau pensia minimă de 1.125 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Magistrații sunt cei mai avuți pensionari din sistemul public de pensii românesc. 10.222 de persoane cu pensii speciale („de serviciu”) erau plătite din sistemul public, conform datelor centralizate pentru luna martie 2023.Valoarea brută a celei mai mari pensii speciale din România din prezent, se ridică la 50.359 de lei și e acordată unui fost magistrat. E singura pensie specială care sare de 50.000 de lei, în condițiile în care următoarele pensii sunt de 48.015 lei (poziția a doua), 46.827 de lei (poziția a treia), 44.904 lei (poziția a patra), 44.143 de lei (poziția a cincea). Toate acestea sunt tot ale unor foști magistrați.
Prima pensie care nu aparține unui fost magistrat este cea a unui fost pilot (în valoare de 41.478 de lei, a 13-a ca valoare, potrivit datelor CNPP). De altfel, în primele 20 de pensii speciale ca valoare, doar două sunt ale unor foști piloți, în timp ce 18 sunt ale unor foști magistrați. Primele 18 pensii speciale din „top” depășesc 40.000 de lei, în timp ce pensia specială cu numărul 20 ca venit e de 39.922 de lei brut.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că România nu-și permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale, tocmai de aceea a precizat că „este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid.”. Șeful Guvernului a anunțat că va fi convocată sesiunea extraordinară în Parlament pentru a tranșa problema pensiilor speciale.
Reacția prim-ministrului a venit după ce Curtea Constituțională a apărat poziția magistraților privind pensiile speciale. CCR a decis miercuri să retrimită legea în Parlament, pe motiv că unele articole sunt neconstituționale.