UNESCO: Inteligenţa Artificială favorizează propagarea de informaţii false despre Holocaust

Inteligenţa Artificială (IA) generativă favorizează propagarea de informaţii false despre Holocaust, ceea ce riscă să alimenteze antisemitismul şi să altereze atitudinea nostru faţă de adevărul istoric, potrivit unui raport al UNESCO publicat marţi, informează AFP.

„Dacă permitem acestor fapte teribile ale Holocaustului să fie edulcorate, deformate sau falsificate printr-o utilizare iresponsabilă a IA, riscăm o propagare fulgerătoare a antisemitismului şi diminuarea înţelegerii noastre asupra cauzelor şi consecinţelor acestor atrocităţi”, a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, într-un comunicat.

Agenţia ONU a dezvăluit acest raport în parteneriat cu Congresul evreiesc mondial, cu ocazia Zilei internaţionale pentru combaterea discursului instigator la ură.

Modelele de IA generativă, precum ChatGPT, care generează text, fotografii, sunete şi video, plecând de la cereri în limba curentă, pot inventa evenimente din Al Doilea Război Mondial care nu au avut loc niciodată, denunţă UNESCO.

În februarie, interfaţa inteligenţei generative a Google, Gemini, a suscitat furie după ce a produs imagini cu nazişti cu pielea neagră.

ChatGPT, care a făcut ca IA generativă să fie descoperită de publicul larg la lansarea sa de către OpenIA în 2022, a inventat la rândul său conceptul de „Holocaust prin înecare”, potrivit căruia naziştii au înecat în masă evrei în lacuri şi râuri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pure invenţii, fără fundament istoric, aminteşte UNESCO.

Modelele IA au de asemenea tendinţa de a simplifica la maxim istoria exterminării poporului evreu de către nazişti şi pot deveni obiect de pirataj, făcând din ele vehicule pentru ideologia nazistă, subliniază raportul.

IA favorizează astfel gândirea conspiraţionistă, potrivit lui Karel Fracapane, specialist în educaţie asupra Holocaustului în cadrul UNESCO.

„Acesta este un bun exemplu al modului în care IA, atunci când se aplică unor subiecte extrem de dificile şi controversate, poate duce la o puternică eroziune a culturii democratice”, a explicat el pentru AFP.

Companiile din domeniul înaltelor tehnologii trebuie să dea dovadă de „mai multă rigoare, transparenţă şi responsabilitate”, a adăugat el.

„Ceea ce figurează în acest raport are legătură cu ceea ce se întâmplă în societate. Iar aceasta are consecinţe politice foarte reale”, a atenţionat Karel Fracapane, cu referire la ascensiunea extremei drepte în Europa.

UNESCO, ce notează şi că IA permite de asemenea crearea de instrumente educative mai interactive pentru tineri, îndeamnă companiile din domeniu să pună în aplicare recomandări etice pentru inteligenţa artificială.

AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri