CLARIFICĂRI BNR: SITUAȚIA REALĂ A REZERVEI DE AUR A ROMÂNIEI DIN MAREA BRITANIE

Banca Națională a României (BNR) a intervenit public pentru a clarifica situația rezervei de aur a țării păstrată la Banca Angliei, în urma unor controverse apărute în spațiul public. Aceste discuții au fost generate de declarațiile dr. Nicolae Țăran, analist economic, care a susținut într-un interviu recent că transferul a 60 de tone din rezerva de aur a României către Banca Angliei ar fi permis instituției britanice să folosească metalul prețios pentru propriile operațiuni.

BNR respinge categoric această interpretare, calificând-o drept eronată. Instituția precizează că cele 60 de tone de aur rămân proprietatea României și că orice operațiune care le vizează poate fi efectuată doar la instrucțiunile explicite ale BNR. 

BNR este titularul contului de la Banca Angliei unde sunt depozitate aproximativ 60 de tone de aur. Fiecare lingou poate fi identificat printr-un număr unic, greutate și titlu de finețe. Operațiunile cu acest aur se fac exclusiv la instrucțiunile BNR. Contul a fost deschis înainte de 1990.

Din 2007, rezerva totală de aur a României se menține la 103,6 tone, din care 61,2 tone în străinătate și 42,4 tone în țară.

BNR contestă și afirmațiile privind costurile de administrare a contului, susținând că acestea sunt de aproape patru ori mai mici decât cele menționate de dr. Țăran.

În ceea ce privește situația financiară, BNR raportează o consolidare a rezervelor internaționale ale României la sfârșitul anului 2023, care au ajuns la 66 miliarde euro, o creștere de 13,7 miliarde euro față de 2022. Rezerva de aur a înregistrat o creștere valorică de 544 milioane euro, ajungând la 6,2 miliarde euro, datorită creșterii prețului aurului pe piețele internaționale.​​​​​​​​​​​​​​​

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri