MARIUS PIELEANU, ANALIZA MOMENTULUI. SONDAJUL CARE ARATĂ CÂȘTIGĂTORUL PREZIDENȚIALELOR. CE CANDIDAȚI VOR TRECE ÎN TURUL 2

Profesorul și sociologul Marius Pieleanu a comentat, în exclusivitate pentru Realitatea Plus, în emisiunea „Raport de Zi”, cel mai nou sondaj privind alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Concluziile acestui nou sondaj, sunt că se confirmă trendurile din ultimele luni. Evoluția nu e spectaculoasă, deși termenul pare. Cu cât ne apropiem mai mult de ziua votului, cu atât cele două mari partide tind să aloce votul către candidatul propriu. Deci, partidele cu echipe de activiști bine organizate și cu structuri în fiecare colțișor de țară va avea câștig de cauză. Ei au șansa candidatului pentru turul 2. În mod normal, dacă nu sunt perturbări de parcurs, în turul doi se vor califică Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

După 20 de ani, PSD are marea șansă de a da președintele țării

În mod evident Ciolacu este pentru PSD, după 20 de ani, un candidat calificabil pentru fotoliul de la Cotroceni. Dacă până acum, candidații social democrați au făcut gafe de parcurs, Marcel Ciolacu are un parcurs electoral aproape impecabil. I se face o foarte bună campanie, are o strategie foarte bună, iar PSD este un partid cu resurse umane uriașe

PSD și PNL au organizații naționale bine puse la punct și pot să își pună valențele la muncă, iar cei doi candidați se vor duce în turul 2.

George Simion este principalul beneficiar al ieșirii din scenă a Dianei Șoșoacă. El a ciupit cam 2-3 procente de la Diana Șoșoacă, deși au mai luat din voturile ei și Ciucă și Ciolacu. Este evident că nu s-a dus totul la George Simion.

„Pe Geoană în trage în jos trecutul”

Referitor la Mircea Geoană, imediat după ce a anunțat că este candidat, a început să fie mai atent la persoana lui. E un om cu o cariera profesională de admirat, a ocupat funcții importante, însă există mereu, atunci când deschizi șifonierul, lucruri de care nu ești mulțumit. Ne este gol împăratul, Mircea Geoană are șansa sa, însă, din cauza trecutului, fiind asociat cu PSD din trecut, un partid cu multe carențe acum 20 de ani, nu va fi votat. Evident, nu are nici structura de partid care să aibă puterea să îl propulseze în turul 2. Primul tur de alegeri prezidențiale, în ultimii ani, a fost generat de partidele cu rețea bună în țară. Orice sondaj face o predicție a ceea ce se poate întâmpla, dar ziua votului este decisivă, nu sondajele. Mă aștept ca Marcel Ciolacu să obțină un 30-31% poate chiar mai bine, adică egalarea scorului PSD la alegerilor locale, iar  Nicolae Ciucă va obține cel puțin scorul PNL de la locale.

PSD și PNL au obținut votul politic pe consilii județene, la locale, și e greu de crezut că acesta se va schimba la parlamentare. PSD a avut peste 30% iar PNL aproape 30%. Le sunt suficiente 60% ambilor candidați pentru calificarea în turul 2.

Marcel Ciolacu nu s-a blocat la 30%, el este principalul candidat al prezidențialelor, fiind pentru prima oară, după 20 de ani, când social democrații vor putea să livreze președintele țării.

Totuși, nu știm în ce măsură votul anti PSD, tradițional din turul 2, se mai păstrează și acum. Nu există instrumente ca să descoperi o eventuală paradigmă a votului în turul 2. Dacă ura față de PSD a scăzut, atunci e posibil ca Ciolacu să fie președinte. În schimb, dacă nu a scăzut, va fi o problemă pentru candidatul social democrat.

Chiar dacă Nicolae Ciucă se pare că este prima opțiune pentru al doilea finalist, rămân în joc George Simion, Elena Lasconi și chiar Mircea Geoană. Date fiind atacurile asupra lui Geoană, nu știu dacă oamenii mai răspund sincer la sondaje. Oricum, Geoană este departe de o calificare în turul 2

Procentele PNL și PSD ar putea crește dacă Ciolacu și Ciucă se califică. De fapt, Ciolacu merge sigur în turul 2, nu știm dacă și Ciucă va trece, iar atunci votul celor două partide va crește. PSD se duce lejer în 35% iar PNL, dacă își turează motoarele, poate obține un scor egal cu cel de la alegerile locale. Deci, PSD 35% și PNL 25%.

Românii își doresc stabilitate, coerență la guvernare. Este evident că guvernarea lui Ciolacu e prolifică și benefică, fiind importantă și componentă liberală a Executivului. Această guvernare e continuarea celei deschise de Ciucă. Eu deplâng cearta celor doi, pentru că se putea face campanie și fără polemici între Ciucă și Ciolacu.

După alegeri, cu Ciucă sau Ciolacu președinte, lucrurile se vor reașeza, în coaliție

După alegeri, cu Ciolacu sau Ciucă președinte, lucrurile se vor reașeza, iar sentimentele vor deveni mai bune, între cele două partide.

SOS va intra în Parlament, iar procentul va fi mai mare față de ceea ce estimam noi, undeva la 5%, dar trendul e de acumulare pozitivă. Mă aștept la 7% pentru Diana Șoșoacă și partidul său la parlamentare. Deși CCR i-a făcut un mare rău doamnei Șoșoacă.

Românii nu sunt proști și își dau seama că orice fel de intervenție, mai mult sau mai puțin normativă, în procesul electoral, este o intruziune. Șoșoacă trebuia lăsată să candideze. Vocea poporului decide. Doamna Șoșoacă nu are nici un comportament penal, ci doar câteva declarații, cu care nu putem fi de acord, dar totuși este o încălcare a democrației. Asta pentru că decizia vine de la o instanta alcătuită din oameni puși acolo pe criterii pur politice, deși acolo sunt oameni cu carieră în justiție

Cei car sunt deciși în mod real să participe la vot, au deja o opțiune pentru un candidat și un partid. Rămâne acea treime care, în condițiile apariției unei „lebede”, poate să enerveze și să iasă la vot. Nu știm ce poate determina acea treime să iasă. Dar cred că undeva la 65% dintre oameni vor ieși la vot. E o cifra foarte bună pentru România. Sondajul e valid pentru oamenii cu drept de vot din țară, nu ne referim la cei 5 milioane de români din diaspora. O participare a lor masivă ar putea sa schimbe ierarhia între numărul 1 și 2 la vot.

O participare de 50% la primul tur este bună și denotă faptul că pe români îi interesează ce vrea să facă viitorul președinte cu țara și că sunt implicați în ceea ce se întâmpla cu România. Cu cât vin mai mulți la vot, cu atât legitimitatea este mai mare. Una e să devii președinte cu doar 30% din sufragii, alta e să ai o prezență la urne de 70%”, a declarat sociologul Marius Pieleanu.

REZULTATELE SONDAJULUI

Finala prezidenţială ar urma să fie disputată de Marcel Ciolacu şi Nicolae Cucă, rezultă din Barometrul de opinie politică INSOMAR – AVANGARDE.

Astfel, potrivit barometrului, in ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, pe primul loc se situează Marcel Ciolacu – 28%, urmat de Nicolae Ciucă – 19%, George Simion – 16%, Elena Lasconi – 13%, Mircea Geoană – 11%, Cristian Diaconescu – 5%, Kelemen Hunor – 4%.

În ceea ce priveşte votul la alegerile parlamentare, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi au indicat PSD – 31%, urmat de PNL – 22%, AUR – 16%, USR – 14%, SOS România – 5%, UDMR – 5%, România în Acţiune (care susţine candidatura lui Geoană) – 3%.

Sondajul, declarat ca autofinanţat, a fost realizat în perioada 10 – 20 octombrie, pe un eşantion de 1190 de subiecţi, prin metoda ”face-to-face” – teren, la domiciliul respondenţilor. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri