În contextul turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, au apărut semnale îngrijorătoare privind tentative de influențare a procesului electoral în mai multe secții de votare din țări proruse din estul Europei. Potrivit declarațiilor președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, aceste încercări includ transportul organizat de cetățeni moldoveni din Federația Rusă, cu avioane charter, către Belarus și Turcia pentru a participa la vot. Această practică apare într-un context în care, la Moscova, au fost deschise doar două secții de votare, cărora le-au fost alocate 10.000 de buletine de vot.
Președintele Parlamentului a subliniat că autoritățile moldovenești monitorizează activ situația și documentează toate cazurile de corupere a alegătorilor, transport organizat, precum și alte încercări de influențare a votului. „Poliția și toate instituțiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupere, transportare și motivare a alegătorilor, fie că vorbim de cei din stânga Nistrului, fie că vorbim de cei din diaspora, în special din zona de Est,” a declarat Igor Grosu. El a adăugat că pentru aceste tentative de influențare a alegerilor sunt utilizate „resurse enorme, care depășesc probabil și imaginația noastră.”
Igor Grosu a abordat și situația alegătorilor din Transnistria, afirmând că aceștia sunt mobilizați de forțe proruse pentru a participa la scrutin. „Am un deja vu. Vă amintesc că acum câțiva ani, regimul separatist din Transnistria, care nu are nicio legătură cu procesele democratice și integrarea europeană a Republicii Moldova, a procedat similar. Avem deja dovezi – podul e plin. Oameni aduși forțat, unii manipulați, alții corupți, șantajați sau mânați la vot pe malul drept,” a mai precizat președintele Parlamentului.
Într-o declarație postată pe platforma de socializare X, Stanislav Secrieru, consilierul pe securitate națională al președintei Maia Sandu, a subliniat gravitatea situației, precizând că autoritățile moldovenești constată o „ingerință masivă” din partea Rusiei în acest tur de scrutin. „Un efort cu potențial ridicat de a distorsiona rezultatul,” a subliniat Secrieru, potrivit Reuters.
În competiția electorală se află actuala președintă proeuropeană Maia Sandu și socialistul Alexandr Stoianoglo, alegerile din Republica Moldova fiind atent monitorizate și de partenerii internaționali.
Sursa: Newsinn