„Trenul de mare viteză este un proiect de ţară, este exact proiectul pe care-l vedem şi pe partea de infrastructură rutieră prin marele proiect de construcţii de autostrăzi”, a spus președintele ARF, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Președintele Autorităţii pentru Reforma Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu, invitat marți, 12 noiembrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a spus că trenurile de mare viteză reprezintă un proiect ce va fi realizat în țară în anii 2030.
Potrivit președintelui ARF, în urmă cu aproximativ o lună, a fost dat startul studiului pentru introducerea liniei de mare viteză.
„Este o firmă de consultanţă internaţională, Atktins, care a fost selectată de către Banca Europeană de Investiţii. Dar trebuie să ne aşteptăm cu toţii că este un proiect de anvergură care îşi va vedea viaţa sigur în anii 2030”, a spus Ştefan Roşeanu, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Vitezele cu care vor circula aceste trenuri
Președintele ARF a precizat că aceste trenuri vor circula cu viteze de peste 250 km/h. „Ori câte câte ori se vorbeşte de linie de mare viteză în acest moment în Europa, obligatoriu trebuie să fie viteză peste 250 km/h”, a adăugat el.
Ştefan Roşeanu a explicat că trenurile pe care România le cumpără în prezent, atât de la producătorul Alstom și de la PESA, cât şi de la ceilalţi producători se vor prezenta la licitații sunt deocamdată trenuri pentru aşa-numita linie convenţională, de maximum 160-200 km/h.
„Trenul de mare viteză este, repet, un proiect de ţară, este exact proiectul pe care-l vedem şi pe partea de infrastructură rutieră prin marele proiect de construcţii de autostrăzi. Deci este o schimbare fundamentală a transportului pe calea ferată şi în România.
Dacă sunteţi curioşi, dar mai ales dacă aveţi drum la Braşov, în 20 noiembrie veţi putea călători cu noul tren Coradia Stream”, a mai spus el.
Sursa: Newsinn