Un ciclon puternic va afecta România începând de astăzi

Avertizare meteo pentru ploi însemnate cantitativ în estul României și, local, în vest și centru, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori locale în nordul și vestul Moldovei și în sud-estul Transilvaniei, pentru sâmbătă, 18 noiembrie.

Un ciclon puternic va afecta România începând de vineri, 17 noiembrie, informează meteoradar.ro. În jumătatea vestică a țării vor fi unele intervale cu precipitații și în prima parte a zilei, dar ploile se vor extinde treptat și în celelalte regiuni, mai ales spre seară și în prima parte a nopții.

În zonele de munte, la altitudini de peste 1400 – 1600 de metri, la început vor fi precipitații mixte, cu excepția zonelor foarte înalte, apoi vor predomina ninsorile și temperaturile vor deveni negative.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ciclonul va ajunge în vestul Mării Negre și se va intensifica progresiv. În jumătatea estică a țării, ploile vor deveni mai puternice, iar viteza vântului va crește pe parcursul zilei.

Până seara, cantitățile de precipitații vor atinge, în general, între 20 și 40 l/mp în nord-est și, local, în vest și sud-est, iar izolat peste 50 l/mp.

Precipitații mixte și ninsori în unele regiuni

În același timp, dinspre est și nord-est va pătrunde o masă de aer rece, iar ploile se vor transforma treptat în lapovițe și ninsori, la început în zonele mai înalte și în nord-vestul Moldovei, iar spre seară, local, în sud-estul Transilvaniei și în vestul și centrul Moldovei.

În afara zonelor de munte, temperaturile vor fi destul de ridicate în timpul precipitațiilor, iar solul este încă relativ cald datorită vremii călduroase din ultimele săptămâni, ceea ce va îngreuna depunerea ninsorii. Totuși, pe alocuri, se poate depune un strat de zăpadă.

Vânt puternic în sud-est și viscol la munte

Spre seară, vântul se va intensifica foarte mult în sud-estul țării. În Dobrogea și Bărăgan, viteza la rafală va atinge, local, până la 70 – 80 km/h, iar izolat sunt posibile viteze și mai ridicate, de 90 – 100 km/h. În zonele de munte va fi viscol puternic, cu rafale de peste 100 km/h în zonele înalte.

Precipitațiile vor continua și în timpul nopții, iar seara vremea se va răci și în jumătatea sudică a țării. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri