Fosta șefă a Casei de Pensii atrage atenția. Care este greșeală frecventă legată de calculul punctajului și grupele de muncă?

Fosta șefă a Casei de Pensii Doina Pârcălabu a explicat în exclusivitate la Realitatea PLUS cum se face recalcularea în funcție de grupele de muncă. Pârcălabu a arătat și cum se calculează punctajul în funcție de vârsta de pensionare și punctele de stabilitate. 

„Persoanelor care sunt pensionate în acest moment, din punct de vedere al perioadelor lucrate în anumite grupe de muncă, nu li se afectează punctajul calculat pentru perioadele lucrate in grupe de munca și acel punctaj va fi luat in calcul când se recalculează pensia.

Atunci când vorbim de 0,5 puncte, discutăm despre punctajul acordat în luna respectivă, atunci când se calculează punctajul în lună, urmând ca apoi regula de calcul să fie preluată (…) Spun asta pentru că mulți au înțeles că se acordă o jumătate de punct (0,5) și se înmulțește cu numărul de luni, respectiv de ani. Se calculează punctajul adăugând la ce rezulta din contributivitate, adică prin raportarea salariului încasat, a veniturilor de natură salarială la salariul mediu brut, respectiv câștig salarial mediu brut pe economie, și la rezultatul acela se adaugă 0,25, respectiv 0,5 puncte. 

Reducerea vârstei de pensionare ca urmare a perioadelor lucrate în grupa de munca nu se acumulează la punctele de stabilitate, punctul de stabilitate se calculează numai pentru anii calendaristici ,” a explicat Doina Pârcălab, în exclusivitate la Realitatea Plus.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri